Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podozrivých islamistov zatkli po informácii o možnom útoku v Dortmunde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obaja zatknutí muži, Sýrčan a Tunisan, sa údajne dostali pod vplyv extrémistickej organizácie Islamský štát.

Berlín 27. novembra (TASR) - Dvaja podozriví islamisti zadržiavaní od štvrtka v berlínskej policajnej väzbe neplánovali útok v nemeckej metropole, ale vyšetrovatelia ich zatkli na základe informácie o možnom útoku v meste Dortmund na severozápade krajiny. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

Obaja zatknutí muži, Sýrčan a Tunisan, sa údajne dostali pod vplyv extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Vyšetrovanie prípadu pokračuje aj dnes.

Polícia v Berlíne vo štvrtok oznámila iba to, že po mužoch pátrala na základe informácie od iných orgánov, ale odmietla sa vyjadriť o bezpečnostnej situácii v ostatných nemeckých spolkových krajinách a mestách.

Polícia podnikla vo štvrtok raziu v berlínskej mešite Seituna a potom uviedla, že preverovala "súčasnú hrozbu". Podľa tlačovej agentúry DPA sa práve tam mali nachádzať obaja hľadaní podozriví islamisti vo veku 28 a 46 rokov.

Vyšetrovanie priviedlo políciu aj k vozidlu oboch mužov v berlínskej štvrti Britz a úrady neskôr oznámili, že sa v ňom nenašli žiadne výbušniny. Polícia však mala obavy, čo sa v aute nachádza, a preventívne evakuovala 120 obyvateľov zo 16 okolitých budov. Varovania úrady v Berlíne nezrušili ani s príchodom noci.

Hľadaných mužov nakoniec zatkli počas razie v mešite v inej berlínskej časti, Charlottenburg.