Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Nemecko zatklo muža za predaj súčiastok do dronov Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tovar doručovali do Petrohradu cez sprostredkovateľskú spoločnosť v Hongkongu v snahe obísť sankcie Európskej únie uvalené na Rusko za jeho vojnu proti Ukrajine.

Berlín 26. októbra (TASR) - Nemecko zatklo podnikateľa, ktorý údajne predával Rusku súčiastky používané vo vojenskej výzbroji vrátane dronov, v súčasnosti vysielaných ruskými vojakmi do útokov na Ukrajine. Vo štvrtok o tom informovala nemecká prokuratúra. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Podozrivý zo stredonemeckého mesta Kassel, ktorého prokuratúra menovala, je obvinený z vývozu rôznych elektronických súčiastok, motorov do bezpilotných lietadiel a ďalšieho tovaru do Ruska v rokoch 2022 a 2023.

Tovar doručovali do Petrohradu cez sprostredkovateľskú spoločnosť v Hongkongu v snahe obísť sankcie Európskej únie uvalené na Rusko za jeho vojnu proti Ukrajine, uviedla v oznámení prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom.

Išlo o súčiastky do dronov typu Orlan 10, dodala prokuratúra. Poznamenala, že takéto drony "používajú ruské ozbrojené sily... počas útočnej vojny proti Ukrajine".

Podozrivý je tiež obvinený z ilegálneho vývozu dvoch vozidiel do Ruska cez Hongkong, čo je takisto porušením sankcií EÚ.

Celková hodnota predaného tovaru sa odhaduje na dva milióny eur.

Muža zatkli v stredu a uskutočnili sa aj razie v šiestich areáloch, doplnila prokuratúra.

EÚ zaviedla sankcie proti Rusku už po tom, ako v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov od Ukrajiny, teda pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022.

Sankcie obsahujú aj zákaz vývozu "tovaru a technológií dvojakého použitia", teda takých, ktoré môžu byť použité na vojenské aj civilné účely.

Tento rok v Nemecku zatkli už niekoľko osôb podozrivých z predaja vojenských súčiastok do Ruska. Na Západe sú totiž silné obavy, že ruskí výrobcovia zbraní takto využívajú medzery v sankčnom režime na obchádzanie sankcií.

V auguste v inom prípade zadržali nemecko-ruského občana taktiež za predaj súčiastok Rusku využívaných v dronoch Orlan 10.