Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ženu, ktorá prežila tábor smrti Auschwitz, pochovali v Hamburgu

Na archívnej snímke budova pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime Foto: TASR/AP

Béjaranovú zomrela v spomínanom meste, ktoré prijala za svoj domov, 10. júla vo veku 96 rokov.

Hamburg 18. júla (TASR) - Zosnulú Židovku Esther Béjaranovú, ktorá prežila nacistický koncentračný tábor Auschwitz na území Poľska, pretože hrala v táborovom ženskom orchestri, pochovali v nedeľu v nemeckom meste Hamburg. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Béjaranovú zomrela v spomínanom meste, ktoré prijala za svoj domov, 10. júla vo veku 96 rokov. Bola jednou z posledných preživších členiek orchestra, ktorého úlohou bolo okrem iného hrať pri pochodovaní pracovných skupín, keď prechádzali cez bránu vyhladzovacieho tábora.

Pochovali ju na židovskom cintoríne v hamburskej štvrti Ohlsdorf vedľa jej manžela Nissima, ktorý zomrel v roku 1999.

Na pohrebe sa zúčastnilo mnoho ľudí, napríklad predsedníčka hamburského parlamentu Carola Veitová, starosta Hamburgu Peter Tschentscher, berlínska krajinská ministerka Sawsan Chebliová a herec a politický aktivista Rolf Becker.

"Esther Béjaranová urobila výnimočnú službu občianskej spoločnosti nielen v Hamburgu, ale v celom Nemecku," povedala na smútočnom obrade Veitová.

"Prežila koncentračné tábory Auschwitz a Ravensbrück a potom zohrala veľmi dôležitú vzdelávaciu úlohu na školách a univerzitách," pokračovala Veitová.

Béjaranovej energický boj proti pravicovému extrémizmu až do konca života je obdivuhodný, zdôraznila Veitová.