Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko žiada o pomoc pri pátraní po násilníkoch z Hamburgu

Na snímke nemeckí policajti kráčajú okolo horiacej barikády odporcov summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu v noci v piatok 7. júla 2017. Foto: TASR/AP

Po víkendových nepokojoch sa vo vyšetrovacej väzbe v Hamburgu v súčasnosti nachádza 51 podozrivých osôb.

Berlín 11. júla (TASR) - V súvislosti s masívnymi násilnosťami počas minulotýždňového summitu skupiny G20 v Hamburgu žiada nemecká vláda svojich partnerov v Európskej únii, aby jej pomohli pri pátraní po iniciátoroch nepokojov. Konkrétne jej ide o prednostné spracovanie žiadostí o poskytnutie právnej pomoci a čo najrýchlejšie vykonanie európskych zatykačov vydaných Nemeckom, uviedla v noci nadnes agentúra DPA.

"V súčasnosti sa vyhodnocuje veľa fotografií a videozáznamov, aby sa zistila totožnosť páchateľov. V tomto sme odkázaní aj na pomoc našich zahraničných partnerov," píše nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v liste svojim európskym kolegom, z ktorého citujú dnešné vydania denníkov mediálnej skupiny Funke.

Maas požaduje vo svojom liste od európskych partnerov aj posilnenie cezhraničnej spolupráce na takú úroveň, aby "nijaký iný štát a ďalšie mesto počas budúceho summitu nenavštívili európski výtržnícki turisti".

Po víkendových nepokojoch sa vo vyšetrovacej väzbe v Hamburgu v súčasnosti nachádza 51 podozrivých osôb. Okrem Nemcov, ktorí prevažujú, ide aj o občanov Francúzska, Talianska, Španielska, Ruska, Holandska, Švajčiarska a Rakúska. Hamburská polícia zriadila špeciálnu komisiu, aby mohla pred spravodlivosť postaviť ďalších násilníkov a iniciátorov nepokojov.