Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nemecko si pripomenulo znovuzjednotenie v roku 1990

Návštevníci kráčajú okolo kontrolnej veže, ktorá bola súčasťou bývalého hraničného múru NDR v obci Mödlareuth v piatok 3. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka poukázala na nesmierny pokrok, ktorý sa dosiahol v mnohých oblastiach od roku 1990, ale nevyhla sa ani problémovým otázkam.

Hannover/Berlín 3. októbra (TASR) - Nemecko si dnes po roku opäť pripomenulo svoje znovuzjednotenie. Poprední politici sa v deň, ktorý je v Nemecku štátnym sviatkom, vyjadrovali k aktuálnym vnútropolitickým i zahraničnopolitickým otázkam.

Sériu slávnostných akcií, ktoré budú pokračovať až do neskorých večerných hodín v mnohých nemeckých mestách, odštartovala ekumenická bohoslužba v Hannoveri, tohtoročnom dejisku centrálnych osláv. Nechýbali na nej najvyšší ústavní činitelia - prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová. Prítomné boli ďalšie osobnosti politického a spoločenského života a vedúci predstavitelia hlavných historických cirkví.

Historický majstrovský kúsok

Kancelárka Angela Merkelová označila v prejave znovuzjednotenie krajiny za "historický majstrovský kúsok" a osobitne ocenila odvahu občanov bývalej Nemeckej demokratickej republiky, bez ktorých tlaku by Berlínsky múr nepadol. Súčasne vyzvala prítomných, aby existujúce problémy riešili s nadšením, uviedla agentúra DPA.

Chlapec sa pozerá cez malú bránu bývalého hraničného múru NDR v obci Mödlareuth v piatok 3. októbra 2014.
Foto: TASR/AP


Merkelová poukázala na nesmierny pokrok, ktorý sa dosiahol v mnohých oblastiach od roku 1990, ale nevyhla sa ani problémovým otázkam. Priznala, že miera nezamestnanosti vo východných spolkových krajinách je stále vyššia ako na západe krajiny. Upozornila aj na štatistický údaj, podľa ktorého vlani po prvý raz presídlilo viac občanov zo západu na východ Nemecka, ako opačným smerom. Zároveň konštatovala, že kedysi markantné rozdiely medzi oboma časťami zjednotenej krajiny čoraz viac strácajú na význame.

Kancelárka o problémoch

Kancelárka spomenula popri nezamestnanosti i problémy ozbrojených síl, rastúci počet utečencov a hrozby, ktoré predstavujú islamský terorizmus alebo ochorenia ako ebola. Zdôraznila však, že aj keď sa rok 2014 vyvíja celkom inak, ako si to v Nemecku predstavovali pred rokom, nemalo by to viesť k skleslosti občanov.

Na centrálnych oslavách štátneho sviatku sa zúčastnili aj predseda Spolkového snemu (Bundestag) Norbert Lammert, niekdajší nemecký prezident Christian Wulff, exkancelár Gerhard Schröder, ako aj úradujúci premiéri všetkých spolkových krajín.

Autá socialistického Nemecka - Trabanty, parkujú pred nemeckým veľvyslanectvom v Prahe 29. septembra 2014 počas slávnosti 25. výročia exodu občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do západnej Európy. Pred 25 rokmi sa podarilo stovkám občanov NDR vniknúť do veľvyslanectva vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky v Prahe.

Ľudová veselica

Ľudová veselica pod mottom Zjednotení v pestrosti pritiahla do centra Hannoveru za slnečného počasia tisíce ľudí, ktorí boli aj svedkami prezentácie toho najlepšieho zo 16 spolkových krajín. Sviatočný program doplnilo viacero kultúrnych podujatí vrátane koncertov.

Polícia nezaznamenala počas osláv žiadne väčšie incidenty. Proti chudobe, diskriminácii a antisemitizmu demonštrovalo v uliciach Hannoveru niekoľko stoviek ľudí.