Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel dlhoročný generálny tajomník CDU Heiner Geissler

Heiner Geissler. Foto: wikipedia.org

Geissler pôsobil ako generálny tajomník CDU v rokoch 1977-89, pričom formoval politickú stratégiu strany a viedol jej volebné kampane.

Berlín 12. septembra (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel dnes nemecký politik Heiner Geissler, dlhoročný generálny tajomník Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a bývalý minister v kabinete Helmuta Kohla. Informujú o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na vyhlásenie rodinných príslušníkov zosnulého.

Geissler pôsobil ako generálny tajomník CDU v rokoch 1977-89, pričom formoval politickú stratégiu strany a viedol jej volebné kampane. Snažil sa tiež zmodernizovať imidž strany. S Kohlom sa názorovo rozišiel v roku 1989.

V rokoch 1982-85 bol spolkovým ministrom pre rodinu, seniorov, ženy a zdravie. Po odchode z CDU sa stal vyhľadávaným arbitrom ohľadom miezd. V roku 2007 vstúpil do antiglobalizačnej mimovládnej skupiny Attac.

Šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, súčasnej líderky CDU, Peter Altmaier dnes na sociálnej sieti Twitter vzdal poctu Geisslerovi a napísal, že zosnulý politik "vytvaroval CDU".

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel uviedol: "Pre svoju stranu a pre mnohých obyvateľov našej krajiny bol Geissler vplyvnou politickou osobnosťou. Nemecká demokracia ťažila z jeho prenikavých vízií."