Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zomrel neslávne známy popierač holokaustu Ernst Zündel

Na archívnej snímke z 5. decembra 1931 vidno Adolfa Hitlera, vodcu národných socialistov, ktorého zdravia počas odchodu z ústredia strany v Mníchove. Foto: TASR/AP

Do povedomia verejnosti sa Zündel zapísal svojimi neonacistickými názormi, fanatickým popieraním holokaustu a nekritickým obdivom k Adolfovi Hitlerovi.

Berlín 7. augusta (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel neonacistický aktivista Ernst Zündel, ktorého po deportácii z Kanady odsúdili v Nemecku na päť rokov za popieranie holokaustu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Hovorkyňa mesta Bad Wildbad v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, kde Zündel v posledných rokoch žil, pre AP uviedla, že Zündel zomrel cez víkend, ale že bližšie informácie nemá k dispozícii.

Kanadské médiá citovali Zündelovu manželku, podľa ktorej jej manžel zomrel v nedeľu na zlyhanie srdca.

Zündel sa narodil v Nemecku v roku 1939, ale v roku 1958 emigroval do Kanady, aby sa vyhol vojenskej službe.

Do povedomia verejnosti sa Zündel zapísal svojimi neonacistickými názormi, fanatickým popieraním holokaustu židov počas druhej svetovej vojny a nekritickým obdivom k vodcovi tzv. III. ríše Adolfovi Hitlerovi, ktorému venoval svoju knihu "The Hitler We Loved and Why" (Hitler, ktorého sme zbožňovali a prečo).

V roku 2005 Zündela vyhostili z Kanady a o dva roky nato ho v Nemecku za popieranie holokaustu odsúdili na päť rokov väzenia.