Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

SMRTEĽNÁ NEHODA: Zrážka vlakov v Nemecku má už desať obetí

Na snímke záchranári na mieste zrážky dvoch vlakov v nemeckom Bad Aiblingu 9. februára 2016. Foto: TASR/AP

Medzi mŕtvymi sú rušňovodiči oboch vlakov a dvaja sprievodcovia. Na mieste zasahuje množstvo vrtuľníkov a sanitiek.

Bad Aibling 9. februára (TASR) - Desať mŕtvych, 18 ťažko a 90 ľahko zranených si podľa najnovších informácií vyžiadala zrážka dvoch prímestských osobných vlakov Meridian, ku ktorej došlo dnes ráno pri bavorskom meste Bad Aibling. Uviedla to televízna stanica BR s odvolaním sa na políciu.

Nehoda na trati medzi Rosenheimom a Holzkirchenom sa stala krátko pred 06.45 h pri čističke odpadových vôd. Záchranári po príchode na miesto nešťastia zistili, že niekoľko vagónov jednej súpravy sa vykoľajilo.



Polícia podľa televíznej stanice BR informovala, že medzi mŕtvymi sú rušňovodiči oboch vlakov a dvaja sprievodcovia. Pätnásť osôb je v kritickom stave, 40 ľudí utrpelo ťažké a asi 90 ľahké zranenia.

Podľa nemeckého ministra dopravy Alexander Dobrindta vo vlakoch boli tri čierne skrinky, dve sa už podarilo nájsť. Dobrindt na tlačovej konferencii povedal, že vlaky sa zrazili vo veľkej rýchlosti, pričom v úseku Rosenheim- Holzkirchen majú povolenú rýchlosť 100 km/h.



Príčina čelnej zrážky zatiaľ nie je známa. Jej následky sú podľa televízie BR zato také vážne, že sa stala v zákrute na úseku trate vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať.

Na snímke záchranárske tímy čakajú neďaleko nemeckého Bad Aiblingu na mieste zrážky dvoch vlakov 9. februára 2016.
Foto: TASR/AP
Polícia informovala, že ťažké zranenia utrpelo 15 ľudí, 40 osôb je zranených vážne a okolo 100 ľahko.

Na mieste zasahovali stovky záchranárov a množstvo vrtuľníkov a sanitiek nielen z Bavorska, ale aj susedného Rakúska.






Nehoda sa stala približne 41 kilometrov juhovýchodne od Mníchova. Vlaky Meridian prevádzkuje spoločnosť Bayerische Oberlandbahn na linkách Mníchov-Rosenheim- Salzburg, Mníchov-Rosenheim-Kufstein a Mníchov-Holzkirchen-Rosenheim.

Na snímke záchranársky tím prichádza k policajnému vrtuľníku v nemeckom Bad Aiblingu neďaleko miesta zrážky dvoch vlakov 9. februára 2016.
Foto: TASR/AP


Podľa BR je šťastím v nešťastí, že nehoda sa stala v období fašiangov, pretože vlak smerujúci do Bad Aiblingu by bol inak plný študentov smerujúcich do tamojších škôl.



K jednému z najvážnejších železničných nešťastí v Nemecku došlo 8. júna 1975, keď sa na jednokoľajnej trati medzi Lenggriesom a Mníchovom zrazili dva rýchliky. Nešťastie si vyžiadalo 41 mŕtvych.

TASR prináša výberovú chronológiu vlakových nehôd v Nemecku za ostatných päť rokov:

- 16. mája 2015 - Dve osoby zahynuli a najmenej 20 utrpelo zranenia pri zrážke osobného vlaku spoločnosti Westfalenbahn smerujúceho z mesta Osnabrück do Ibbenbürenu v spolkovej krajine Dolné Sasko s nákladným autom prevážajúcim hnojivo. K nehode došlo na železničnom priecestí.

- 5. augusta 2013 - Sedemnásť ľudí utrpelo zranenia pri zrážke regionálneho vlaku s kamiónom s prívesom, ku ktorej došlo na čiastočne chránenom železničnom priecestí v Gronau v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Vlak po kolízii pokračoval v jazde ešte niekoľko sto metrov, kým sa predná časť lokomotívy nevykoľajila. Vodič nákladného vozidla sa zachránil včasným opusteným kabíny. Nákladné vozidlo najskôr prešlo cez priecestie, no jeho vodič sa následne rozhodol cúvať, aby sa otočil na neďalekom firemnom pozemku. V momente, keď bolo vozidlo na priecestí, sa spustili závory, z ktorých jedna uviazla za kabínou vodiča.

- 13. apríla 2012 - Traja ľudia prišli o život pri nehode regionálneho vlaku, ktorý neďaleko mesta Mühlheim narazil do bagra a vykoľajil sa. Podľa polície 13 osôb utrpelo zranenia, z toho šesť. Medzi obeťami boli vlakový sprievodca a dvaja stavební robotníci.

- 20. septembra 2011 - Pri vykoľajení vlaku pri meste Bad Lausick v spolkovej krajine Sasko utrpelo zranenia 21 ľudí. Regionálny expres krátko pred vykoľajením sa troch vozňov narazil do vozidla, ktoré sa do koľajiska dostalo vinou 28-ročného vodiča. Ten nestačil pred železničným priecestím zabrzdiť a narazil zozadu do vozidla stojaceho pred ním.

- 20. mája 2011 - Komplikácie v železničnej doprave, nielen v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, spôsobila nehoda nákladného vlaku vezúceho chemikálie. Časť chemikálií unikla z dvoch poškodených kontajnerov. Pri nehode sa vykoľajilo osem z 25 vagónov.

- 29. januára 2011 - Desať ľudí zahynulo a 40 ďalších utrpelo zranenia pri zrážke dvoch vlakov, ku ktorej došlo v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Nákladný a osobný vlak sa čelne zrazili v plnej rýchlosti, pričom druhý z nich sa v dôsledku kolízie vykoľajil. Osobný vlak smeroval z Magdeburgu do Halberstadtu a nachádzalo sa v ňom približne 50 pasažierov. Ku kolízii došlo okolo 22.30 h pri dedine Hordorf ležiacej neďaleko Magdeburgu. Rušňovodič nákladného vlaku nerešpektoval dva signály na zastavenie.