Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecko zvoláva na utorok do Berlína normandskú štvorku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Schôdzku Nemecko zvolalo vzhľadom na zložitú a zhoršujúcu sa situáciu v Donbase.

Berlín 29. mája (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že tento týždeň sa v Berlíne zídu zástupcovia Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, aby rokovali o spôsoboch implementácie mierovej dohody pre východnú Ukrajinu.

Táto schôdzka v tzv. normandskom formáte sa uskutoční v utorok, a to na úrovni námestníkov ministrov zahraničných vecí.

Hovorca ministerstva Martin Schaefer ďalej vyhlásil, že schôdzku s uvedenými krajinami i zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Nemecko zvolalo vzhľadom na zložitú a zhoršujúcu sa situáciu v Donbase.

Podľa hovorcu budú rokovania venované posúdeniu situácie v teréne s dôrazom na nutnosť zastavenia paľby a plnenie minských mierových dohôd. Vyslovil očakávanie, že rokovania "budú intenzívne".

Ukrajinská armáda bojuje v Donbase proti ruským separatistom od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov patriaci dovtedy Ukrajine. Boje v Donbase si vyžiadali približne 10.000 obetí na životoch.

Západní diplomati sa pokúšajú dosiahnuť, aby Rusko a Ukrajina preklenuli rozdielne názory na implementáciu dohody uzavretej v roku 2015 v Minsku. Sprostredkovateľmi tejto dohody boli Nemecko a Francúzsko.