Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chemnitz po vražde pripisovanej cudzincom ruší letné slávnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - KR PZ v Nitre

Účel letných slávností, ktorým je posilnenie miestnej ekonomiky a vylepšenie obrazu mesta, podľa organizátorov nie je ďalej možné napĺňať.

Chemnitz 20. marca (TASR) - Tradičné mestské slávnosti vo východonemeckom Chemnitzi sa nachádzajúce leto neuskutočnia vzhľadom na udalosti z minulého ročníka, keď vražda pripisovaná imigrantom vyvolala vlnu protestov a výtržností. Rozhodnutie o zrušení podujatia, naplánovaného na 23. a 24. augusta, oznámilo v stredu prostredníctvom siete Facebook usporiadateľské združenie, informovala tlačová agentúra DPA.

Účel letných slávností, ktorým je posilnenie miestnej ekonomiky a vylepšenie obrazu mesta, podľa organizátorov nie je ďalej možné napĺňať. Podujatie je totiž "neodvolateľne spojené" s ubodaním 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi, ku ktorému došlo 26. augusta 2018.

Z vraždy sú podozriví dvaja muži blízkovýchodného pôvodu - Sýrčan a Iračan, ktorí prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl. Konanie voči ďalšiemu Iračanovi vyšetrujúce orgány zastavili pre nedostatok dôkazov.

Vlaňajšia vražda vyvolala v tomto meste neďaleko českých hraníc protesty, pri ktorých bolo zaznamenané násilie zo strany pravicových extrémistov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ďalší opísali tieto výtržnosti ako "štvanice" na cudzincov. Okrem pravičiarov odmietajúcich prisťahovalectvo vyšli do ulíc aj ich odporcovia.

Sýrčana obvineného zo spomínanej vraždy začali tento týždeň súdiť v Drážďanoch, zatiaľ čo predpokladaný spolupáchateľ z Iraku zostáva na úteku.