Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vyhodnotenie dôkazov z utorkových razií v Nemecku potrvá mesiace

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Polícia pri raziách v Arnstadte, Suhle, Jene, Leinefelde, Hildburghausene, Schmalkaldene a Weimare či Dortmunde zhabala počítače, mobilné telefóny, harddisky, USB kľúče a bankové dokumenty.

Erfurt 26. októbra (TASR) - Nemeckí vyšetrovatelia vyhodnocujú značné množstvo dôkazových materiálov, ktoré získali v utorok počas protiteroristických razií v piatich spolkových krajinách. Ich práca potrvá niekoľko mesiacov, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu Krajinského kriminálneho úradu (LKA) v Durínsku.

Polícia v utorok pri raziách v Arnstadte, Suhle, Jene, Leinefelde, Hildburghausene, Schmalkaldene a Weimare, ako aj v Dortmunde, Lipsku, mníchovskej aglomerácii a Hamburgu zhabala počítače, mobilné telefóny, harddisky, USB kľúče a bankové dokumenty.

Dvadsaťosemročného ruského občana pochádzajúceho z Čečenska, ktorý sa údajne chystal odísť do Sýrie a pripojiť sa k teroristickej organizácii Islamský štát, pracovníci durínskeho krajinského kriminálneho úradu po razii vypočuli a prepustili na slobodu. Pokračuje sa i vo vyšetrovaní jeho 13 krajanov - desiatich mužov a troch žien. Všetky tieto osoby, ktoré požiadali o azyl v Nemecku, sú podozrivé z účasti na financovaní teroristických aktivít.

Najvyšší predstaviteľ LKA v Durínsku Frank-Michael Schwarz na margo operácie uviedol, že cieľom je zistiť, do akej miery sa zbierali peniaze na teroristické aktivity a kam smerovali finančné toky.

Pri záťahoch policajti zaistili aj bielu nešpecifikovanú látku, o ktorej hovorkyňa LKA už skôr vyhlásila, že nie je nebezpečná. Nikto nebol zadržaný, dodala.