Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Nemeckú klimatickú aktivistku odsúdili na osem mesiacov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa environmentálnej skupiny Posledná generácia ide o zatiaľ najtvrdší trest za účasť na protestoch, počas ktorých sa aktivisti priliepajú k zemi a blokujú tak premávku.

Berlín 21. septembra (TASR) - Berlínsky súd v stredu odsúdil klimatickú aktivistku zo skupiny Posledná generácia (Letzte Generation) na osem mesiacov vo väzení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Štyridsaťjedenročná aktivistka sa zúčastnila na troch blokádach berlínskych ciest v októbri minulého roka, pričom dvakrát sa k ceste prilepila. Pôvodne jej polícia udelila pokutu za nátlak, pokus o nátlak a marenie výkonu úradného rozhodnutia. Prípad sa dostal na trestný súd po tom, ako sa aktivistka odvolala. Počas výpovede však vyhlásila, že na protestoch sa bude zúčastňovať aj naďalej. Následne sa súd rozhodol, že jej udelí trest odňatia slobody na osem mesiacov. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Podľa environmentálnej skupiny Posledná generácia ide o zatiaľ najtvrdší trest za účasť na protestoch, počas ktorých sa aktivisti priliepajú k zemi a blokujú tak premávku.

Berlínsky starosta Kai Wegner počas štvrtkového vystúpenia na mestskom zastupiteľstve ostro kritizoval aktivistov danej skupiny, ktorá v nedeľu postriekala oranžovou farbou všetkých šesť stĺpov Brandenburskej brány v Berlíne. "Berlínčania toho už majú dosť," povedal.

Dištancoval sa však od vodičov, ktorí na aktivistov fyzicky útočia. "Brať spravodlivosť do vlastných rúk nie je riešením," povedal Wegner. "Nerobím rozdiely: kto spácha zločin, bude potrestaný," dodal.

Skupina Posledná generácia tento týždeň opäť protestuje a blokuje premávku po celom Berlíne.