Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecký Bundeswehr musí vymeniť 167.000 pušiek G36

Pušky, ilustračné foto Foto: czub.cz

Funkčné poruchy G36 sa prejavujú v teple a vlhku.

Berlín 4. mája (TASR) - Nemecká armáda potrebuje novú štandardnú pušku. Teraz používaná puška Heckler & Koch G36 bude vyradená, pričom Bundeswehr musí vymeniť 167.000 kusov. Informoval o tom nemecký týždenník Spiegel.

Bundeswehr podľa týždenníka potrebuje novú štandardnú pušku čo najrýchlejšie. Útočná puška G36 je totiž nespoľahlivá a hľadá sa za ňu náhrada. Spolková ministerka obrany Ursula von der Leyen chce päť rokov po tom, čo sa objavili prvé nedostatky, vyvodiť dôsledky a zbaviť sa poruchovej zbrane.

"Tak, ako je zbraň dnes konštruovaná, nemá v nemeckej armáde budúcnosť," cituje ministerku Spiegel. V prípade špeciálnych síl a vojakov nasadených v zahraničí sa "pod veľkým tlakom" pracuje na urýchlenom náhradnom riešení. Avšak kompletná náhrada pušky G36 inou zbraňou alebo jej modernizovanou verziou môže trvať dlho, podľa expertov až 10 rokov.

Funkčné poruchy G36 sa prejavujú v teple a vlhku. Ursula von der Leyen nechala vypracovať expertný posudok vlani v júli. V Nemecku sa prvé problémy so zbraňou objavili už v roku 2010. O rok neskôr sa zistili nedostatky týkajúce sa presnosti pušky.

V roku 2012 boli vojaci nasadení v Afganistane informovaní o možných problémoch so zbraňou. Pri veľkom zahriatí sa puška musí najprv ochladiť skôr, než sa z nej opäť začne strieľať. V opačnom prípade prudko klesá pravdepodobnosť zásahu. Puška tak nie je núdzových prípadoch spoľahlivá.