Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký europoslanec: Taliansko môže hlasovať proti odkladu brexitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský europoslanec Nigel Farage, dal podľa Elmara Broka najavo, že s talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim je dohodnutý na hlasovaní Ríma proti posunu termínu tzv. brexitu.

Berlín 17. marca (TASR) - Zámer odložiť odchod Británie z EÚ na neskorší termín môže stroskotať na nesúhlase Talianska. Myslí si to poslanec Európskeho parlamentu (EP) z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Elmar Brok, ktorého vyjadrenie pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk priniesla v noci na nedeľu tlačová agentúra DPA.

Britský europoslanec Nigel Farage, bývalý šéf euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), dal podľa Broka najavo, že s talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim je dohodnutý na hlasovaní Ríma proti posunu termínu tzv. brexitu.

Britský parlament vo štvrtok podporil návrh, aby Londýn požiadal zvyšných členov EÚ o možnosť odkladu vystúpenia Británie, pôvodne naplánovaného na 29. marca. Zmena si však vyžaduje jednomyseľný súhlas Európskej rady.

Farage a jeho strana UKIP ako zástancovia brexitu zohrali v roku 2016 významnú úlohu pri britskom referende o členstve v EÚ, v ktorom sa tesná väčšina voličov vyslovila za odchod.

V prípade, že k odkladu brexitu dôjde, podľa Broka bude hraničným termínom 23. máj. V tento deň by sa totiž museli inak v Británii konať voľby do EP, čo by považoval za "neúnosné".

Posunutie termínu má odvrátiť neriadené ukončenie členstva Británie v EÚ po tom, ako britský parlament už dvakrát odmietol príslušnú dohodu, ktorú vyrokoval Londýn s Bruselom. Britská premiérka Theresa Mayová chce nechať poslancov hlasovať o tejto dohode aj po tretíkrát.

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že lídri EÚ by mali byť prístupní možnosti dlhého odkladu, ak "Británia dospeje k záveru, že si brexitovú stratégiu musí znovu premyslieť".