Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Nemecký exkancelár Schröder obhajoval svoju politiku voči Rusku

Na archívnej snímke Gerhard Schröder. Foto: TASR Štefan Puškáš

Za svoje väzby s ruskými štátnymi spoločnosťami je dlhoročne kritizovaný a je tiež považovaný za blízkeho priateľa prezidenta Vladimira Putina.

Berlín 28. júna (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder opäť obhajoval priateľskú politiku voči Rusku v čase, keď stál na čele najväčšej európskej ekonomiky. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry DPA.

Schröder bol ako člen Sociálnodemokratickej strany (SPD) nemeckým kancelárom medzi rokmi 1998 až 2005. Za svoje väzby s ruskými štátnymi spoločnosťami je dlhoročne kritizovaný a je tiež považovaný za blízkeho priateľa prezidenta Vladimira Putina.

Kritika zosilnela po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári. Schröder však stále odoláva tlaku dištancovať sa od Putina a ruských záujmov, píše DPA.

"Bol som a stále som toho názoru, že to, čo som urobil politicky v súvislosti s Ruskom, bolo správne," povedal Schröder v rozhovore, ktorý poskytol ešte koncom apríla.

Schröder v rozhovore pre televíziu RTL uviedol, že sa ho dotýkajú negatívne správy o ňom, no nezraňujú ho. "Kritizujete, čo som spravil, no nečakajte odo mňa, že sa toho zrieknem," uviedol bývalý kancelár.

Rozhovor so Schröder bol odvysielaný v rámci dokumentu RTL o nemeckom bulvárnom denníku BILD a jeho bývalom šéfredaktorovi Kaiovi Diekmannovi.