Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister Gabriel vidí nádej na mäkký brexit, ale s podmienkami

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rokovania o brexite sa začnú v pondelok 19. júna, v situácii, keď britská premiérka Theresa Mayová stratila v nedávnych predčasných parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni.

Berlín 18. júna (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vyhlásil, že existuje šanca na "mäkký" brexit, ktorý umožní Británii zostať na jednotnom trhu Európskej únie. Avšak varoval, že Británia nemôže byť "prieberčivá" a určovať si podmienky svojho odchodu z Európskej únie.

Rokovania o brexite sa začnú v pondelok 19. júna, v situácii, keď britská premiérka Theresa Mayová stratila v nedávnych predčasných parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni. Premiérka pritom sama tieto voľby vypísala, s cieľom posilniť si pozíciu pri vyjednávaní podmienok odchodu z EÚ.

Nemecký minister Gabriel v rozhovore dnes zverejnenom v novinách Welt am Sonntag povedal, že "možno je teraz šanca dosiahnuť takzvaný mäkký brexit". Avšak dodal, že zotrvanie Británie na jednotnom trhu EÚ si bude od Spojeného kráľovstva vyžadovať, aby uznávalo princíp EÚ - slobodu pohybu pracovníkov.

Gabriel dodal, že Británia bude musieť takisto prijať jurisdikciu Európskeho súdneho dvora (ESD), alebo "aspoň nejakého spoločného súdu, ktorý bude obsadený Európanmi a Britmi" a v zásade sa bude pridŕžať rozhodnutí ESD.

Pre mnohých obhajcov brexitu sú takéto podmienky neprijateľné, pretože vlaňajšia kampaň pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ sa zameriavala práve na opätovné prevzatie kontroly nad zákonmi a prisťahovalectvom od EÚ.

Gabriel povedal: "Prirodzene, najlepšie by bolo, keby Británia vôbec neodišla."

"Teraz to však tak nevyzerá," dodal. "Ale chceme nechať Britom dvere otvorené."

Tento stredoľavo orientovaný sociálny demokrat ostro kritizoval konzervatívcov britskej premiérky Theresy Mayovej. Povedal, že sa "zahrávali s emóciami občanov Británie, dávali im nepravdivé informácie o Európe a nevysvetľovali im, aké následky to všetko bude mať".

Podľa Gabriela britské predčasné voľby priniesli nerozhodné výsledky a tak vznikla "ťažká, dokonca bezvýchodisková situácia". Nemecký minister dodal: "Tí, čo tento zmätok spôsobili, mali už dávno odísť."

"Budeme rokovať férovo. A férovo znamená, že budeme chcieť udržať Britániu čo najbližšie pri EÚ - ale nikdy nie za cenu, že rozdelíme zvyšných 27 členských štátov EÚ," vyhlásil Gabriel.