Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister rozvoja vyzval na väčšiu podporu sýrskeho ľudu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýria sa stala najväčšou tragédiou tohto storočia, skonštatoval Müller a dodal, že kríza spôsobená koronavírusom zhoršila situáciu v krajine ešte viac.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecký minister rozvoja Gerd Müller vyzval na väčšiu podporu sýrskeho ľudu pri príležitosti desiateho výročia občianskej vojny v krajine, informovala agentúra DPA.

"Toto desivé výročie musí byť výzvou pre svetové spoločenstvo, aby prejavilo medzinárodnú solidaritu," napísal Müller v článku uverejnenom v nemeckom nedeľníku Welt am Sonntag. Na konferencii, ktorá sa bude konať koncom mesiaca v Sýrii, by všetky zúčastnené štáty mali zintenzívniť svoje úsilie, vyhlásil.

Sýrsky vysídlený muž Mohammed Zakaria (53), ktorý v roku 2012 utiekol zo svojho sýrskeho rodného mesta Homs, stojí pred svojím stanom v utečeneckom tábore v meste Bar Elias na východe Libanonu v piatok 5. marca 2021. Archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Müller označil 10. výročie sýrskeho konfliktu za "deň hrôzy". "Väčšina krajiny je v troskách, 600.000 ľudí zahynulo, 80 percent žije v chudobe a má iba dolár alebo menej na deň. Sýria sa stala najväčšou tragédiou tohto storočia," skonštatoval Müller a dodal, že kríza spôsobená koronavírusom zhoršila situáciu v krajine ešte viac.

Müllera uviedol, že Nemecko dalo minulý rok vojnou zmietanej krajine 2,2 miliardy eur. Vyzval tiež na nový pokus o politické riešenie konfliktu. "Organizácia Spojených národov, ako aj Európska únia, tu musia podniknúť rozhodujúce kroky," zdôraznil minister.