Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister vnútra chce urýchliť deportácie migrantov

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Foto: TASR/AP

Ide o najnovšiu snahu nemeckej vlády uľahčiť tlak na jej migračné orgány.

Berlín 29. februára (TASR) - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere odcestoval dnes do Maroka, kde požiada vládu v Rabate, aby prijala nazad neúspešných žiadateľov o azyl. Ide o najnovšiu snahu nemeckej vlády uľahčiť tlak na jej migračné orgány.

Rokovania s členmi marockej vlády budú ministrovým prvým bodom programu na trojdňovej ceste po krajinách Maghribu, v ďalších dňoch navštívi Alžírsko a Tunisko, informovala tlačová agentúra DPA.

Minister v tejto súvislosti povedal, že jeho prioritou je využívanie biometrických údajov na identifikáciu ľudí.

"V krajinách Maghribu sú príslušné databázy iba čiastočne vo vývoji," povedal de Maiziere agentúre DPA pred svojou cestou. Dodal, že Nemecko ponúkne severoafrickým krajinám v tejto oblasti pomoc.

Deportačný proces môže byť problematický napriek tomu, že Nemecko má s týmito krajinami readmisné dohody, lebo severoafrickí migranti často nemajú platné pasy.

Žiadosti Severoafričanov o azyl sú riešené prioritne po silvestrovskej sérii sexuálnych útokov a krádeží v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Mnohí z páchateľov boli Severoafričania a Nemecko v reakcii na to zaviedlo prísnu legislatívu voči žiadateľom o azyl, ktorí prestúpia zákon.

Nemecký parlament nedávno zaradil Tunisko, Alžírsko a Maroko na zoznam tzv. bezpečných krajín - šance utečencov z týchto krajín získať v Nemecku azyl dosahujú iba 0,2 až 3,7 percenta.