Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister zahraničných vecí očakáva lepšie vzťahy s Tureckom

Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Minister sa podľa vlastných slov s tureckým ministrom zahraničných vecí, Čavušoglom, dohodol, že obaja budú robiť všetko pre to, aby sa vzťahy medzi ich štátmi zlepšili.

Berlín 6. januára (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dal v sobotu svojmu tureckému rezortnému kolegovi Mevlütovi Čavušoglovi jasne najavo, že opätovné posilnenie vzťahov medzi Berlínom a Ankarou je podľa neho jednoznačne na dobrej ceste, píše agentúra DPA.

Gabriel, ktorý sprevádzal Čavušogla po svojom rodnom meste Goslar v Dolnom Sasku, uviedol, že má v pláne odporučiť, aby sa na ministerstvách hospodárstva oboch krajín, Nemecka i Turecka, opäť zriadila spoločná ekonomická komisia a medzi ministerstvami zahraničných vecí v Ankare i Berlíne sa znovu začal strategický dialóg.

Gabriel sa podľa vlastných slov s Čavušoglom, ktorý je aktuálne na návšteve Nemecka, dohodol, že obaja budú robiť všetko pre to, aby sa vzťahy medzi ich štátmi, poznačené celým radom vzájomných sporov, zlepšili.

Šéf tureckej diplomacie povedal, že zastáva rovnaký názor ako Sigmar Gabriel - že "ťažkosti a nezhody" s Nemeckom sa musia riešiť prostredníctvom dialógu a spolupráce. Šéf tureckej diplomacie už v piatok naznačil ochotu prispieť k uvoľneniu napätia v bilaterálnych vzťahoch s Nemeckom, približuje agentúra Reuters.