Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister zdravotníctva podporuje reformy pohotovostnej služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lauterbach tvrdí, že 25 až 30 percent prípadov z ambulancií pohotovostnej služby by sa mohlo liečiť aj v ordináciách lekárov.

Berlín 16. januára (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v utorok vyzval na zásadnú reformu pohotovostnej zdravotnej starostlivosti v krajine, snažiac sa zmierniť situáciu s preplnenými oddeleniami urgentnej medicíny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Lauterbach uviedol, že existuje "neuveriteľný potenciál ušetriť peniaze a zároveň zlepšiť starostlivosť". Nemecké pohotovostné ambulancie sú často preplnené. Organizácie lekárov sa už roky sťažujú, že tieto ambulancie často navštevuje množstvo pacientov s relatívne drobnými ochoreniami, najmä počas víkendov.

Lauterbach tvrdí, že 25 až 30 percent prípadov z ambulancií pohotovostnej služby by sa mohlo liečiť aj v ordináciách lekárov. Tí, ktorí majú zdravotné poistenie, budú mať tiež možnosť získať cez telefón alebo videohovor oveľa viac priamej lekárskej starostlivosti ako doteraz bez toho, aby museli navštíviť kliniku.

Navrhované reformy si vyžadujú zlúčenie pohotovostných oddelení do nových integrovaných pohotovostných centier, ktorých súčasťou by bola aj pridružená ambulancia lekára v bezprostrednej blízkosti, vysvetľuje DPA. Pracovníci takéhoto strediska by potom mohli posúdiť, kde by bolo najlepšie ošetriť prichádzajúcich pacientov.

Lauterbach oznámil, že na každých 400.000 obyvateľov by malo byť jedno takéto centrum. Minister uviedol, že hlavným cieľom reformy je zabezpečiť rýchlejšiu liečbu pacientov.

"Nemusí to byť vždy nemocnica," ale môže sa to dostatočne riešiť návštevou všeobecného lekára nasledujúci deň, povedal Lauterbach. Dodal, že reformy by mal v najbližších mesiacoch zvážiť vládny kabinet. Do platnosti by mali vstúpiť v roku 2025.