Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký parlament definitívne schválil spoplatnenie diaľnic

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plán nahneval najmä susedné Rakúsko, Holandsko a Belgicko, podľa ktorých diskriminuje zahraničných vodičov v Nemecku.

Berlín 31. marca (TASR) - Plán Nemecka spoplatniť diaľnice pre osobné motorové vozidlá sa po dlhých prieťahoch stane skutočnosťou od roku 2019. Návrh zákona dnes definitívne schválila nemecká Spolková rada (Bundesrat), ktorá reprezentuje 16 spolkových krajín.

Rakúsky minister dopravy Jörg Leichtrfried povedal, že Rakúsko podá proti Nemecku žalobu na Európsky súdny dvor. Oznámila to tlačová agentúra APA.

Schválený návrh je kompromisom prijatým v decembri spoločne s Európskou komisiou, ktorá Nemecko takisto zažalovala na Európskom súdnom dvore. Majiteľom áut registrovaných v Nemecku chcel totiž štát kompenzovať diaľničný poplatok možnosťou odrátať si ho celý z dane na vozidlo.

Plán nahneval najmä susedné Rakúsko, Holandsko a Belgicko, podľa ktorých diskriminuje zahraničných vodičov v Nemecku.

Schválený kompromis nadväzuje na systém kompenzácií pre vlastníkov tzv. ekologických áut. Berie totiž do úvahy množstvo splodín, ktorými ich auto znečisťuje životné prostredie.

Návrh zákona o spoplatnení diaľnic bol projektom najmenšej z troch nemeckých vládnucich strán a jeho schválenie zdržal spor s Európskou úniou. Opozícia dnes nemala dostatok hlasov na to, aby jeho definitívnemu schváleniu zabránila.