Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecko uznalo masakru Arménov za genocídu

Na archívnej snímke nemecký Bundestag Foto: TASR/AP

Pred schválením rezolúcie Nemecko v utorok varoval turecký prezident.

Berlín 2. júna (TASR) - Nemecký Spolkový snem (Bundestag) dnes takmer jednomyseľne prijal rezolúciu, v ktorej uznal masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko vopred varovalo, že uznesenie poškodí vzťahy medzi Berlínom a Ankarou.

Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční Zelení. Proti vyhláseniu, ktoré má len symbolický význam, hlasoval napokon len jeden poslanec a jeden sa zdržal, oznámil podľa spravodajskej televízie n-tv predseda Spolkového snemu Norbert Lammert.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", vyhlásil Erdogan.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.