Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecký parlament odobril balíček opatrení na boj s infláciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vládny balíček opatrení zahŕňa aj zníženie cien benzínu a motorovej nafty prostredníctvom dočasných daňových úľav.

Berlín 20. mája (TASR) - Horná komora nemeckého parlamentu (Bundesrat) v piatok odobrila balíček opatrení namierený proti inflácii, ktorý zahŕňa zníženie cien hromadnej dopravy i daňové úľavy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Návrh zákona ešte vo štvrtok schválila dolná komora parlamentu (Bundestag). Opatrenia budú financované zo zdrojov vlády, ktorá na to vyčlenila 2,5 miliardy eur s cieľom kompenzovať dopravcom straty v ziskoch počas troch letných mesiacov. Mesačné lístky na regionálnu autobusovú a vlakovú dopravu budú počas júna, júla a augusta dostupné za deväť eur. Nemecký minister dopravy Volker Wissing povedal, že táto iniciatíva je príležitosťou na podporu mobility, ktorá je priateľská k životnému prostrediu. Prevádzkovateľom verejnej dopravy to podľa neho umožní zlepšiť služby.

Vládny balíček opatrení zahŕňa aj zníženie cien benzínu a motorovej nafty prostredníctvom dočasných daňových úľav.

Cieľom opatrení je dostať ceny pohonných hmôt naspäť na úroveň pred krízou. Tie začali prudko rásť po tom, ako Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu, píše DPA. Táto agentúra však dodáva, že ceny pohonných hmôt v Nemecku odvtedy opätovne poklesli.