Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nemecký politik H. Wüst vycestoval do Litvy, aby prejavil solidaritu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysokopostavený nemecký kresťanskodemokratický politik Hendrik Wüst má vo Vilniuse naplánované rozhovory s litovskou premiérkou Ingridou Šimonyté a jej ministrami.

Düsseldorf 3. októbra (TASR) - Vysokopostavený nemecký kresťanskodemokratický politik Hendrik Wüst v utorok začal trojdňovú návštevu Litvy s cieľom prejaviť solidaritu s pobaltským republikami počas ruskej agresie na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Wüst je premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a pred odchodom do Pobaltia povedal, že jeho cieľom je vyslať odkaz, že "stojíme pri našich priateľoch v Litve bez akýchkoľvek výhrad". Rusko podľa neho dlhé roky vyvíja tlak na Litvu a ostatné pobaltské republiky.

Wüst má vo Vilniuse naplánované rozhovory s litovskou premiérkou Ingridou Šimonyté a jej ministrami. Rokovať bude tiež s podnikateľmi a navštívi nemeckú vojenskú jednotku v Rukle severozápadne od Vilniusu.

Litovčania, Estónci a Lotyši demonštrovali v roku 1989 pri rozpade Sovietskeho zväzu za svoju nezávislosť a slobodu, povedal Wüst. To prispelo k ukončeniu rozdelenia Európy a k zjednoteniu Nemecka v nasledujúcom roku.

Premiér Severného Porýnia-Vestfálska vo Vilniuse tiež položí veniec k národnému pamätníku obetí boja za nezávislosť.

Wüst (48) má ambície stať sa kandidátom svojej strany na spolkového kancelára a táto zahraničná cesta mu poslúži na lepšie zviditeľnenie sa doma i v zahraničí.