Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Joachim Gauck začal štvordňovú návštevu Nigérie

Nemecký prezident Joachim Gauck Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa stretne s nigérijským prezidentom Muhammadom Buharim.

Berlín 8. februára (TASR) - Nemecký prezident Joachim Gauck začal dnes štvordňovú návštevu Nigérie. Očakáva sa, že poprednými bodmi jeho programu budú užšie obchodné vzťahy medzi krajinami a boj proti terorizmu.

Gauckovou prvou zastávkou bolo niekdajšie hlavné mesto Lagos, kde sa so svojou delegáciou stretol s významnými predstaviteľmi nigérijskej podnikateľskej sféry, píše agentúra DPA.

Vo štvrtok sa stretne s nigérijským prezidentom Muhammadom Buharim. V pláne jeho cesty je aj návšteva utečeneckého tábora na severe krajiny, kde vyše dva milióny ľudí utiekli z domovov pred pokračujúcimi útokmi islamistickej teroristickej skupiny Boko Haram.

Gauck pre miestne médiá uviedol, že boj proti Boko Haram so základňou v Nigérii a iným extrémistickým skupinám si vyžaduje "komplexný prístup".

"Ak chceme účinne bojovať proti terorizmu a násilným skupinám, musíme tiež riešiť jeho politické, sociálne a ekonomické príčiny, posilniť dodržiavanie ľudských práv a štruktúry právneho poriadku," zdôraznil nemecký prezident.

V stredu Gauck vystúpi na zasadaní Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), v piatok sa presunie do Mali, kde strávi sedem hodín v rámci druhej fázy svojho afrického turné.