Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident ocenil úsilie Cypru pri prijímaní utečencov

Cyperský prezident Nikos Christodoulides (vpravo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier hovoria s médiami počas tlačovej konferencie po stretnutí v prezidentskom paláci v hlavnom meste Nikózia na Cypre v pondelok 12. februára 2024. Foto: TASR/AP

Cyprus je v pomere k celkovému počtu obyvateľov jednou z krajín Európy, ktorá je najviac poznačená prisťahovalectvom, povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Kofinou 13. februára (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier ocenil úsilie Cypru ako členského štátu EÚ pri prijímaní utečencov. Z hľadiska počtu obyvateľov bolo na Cypre v uplynulých rokoch najviac žiadostí o azyl v Únii. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Cyprus je v pomere k celkovému počtu obyvateľov jednou z krajín Európy, ktorá je najviac poznačená prisťahovalectvom," povedal Steinmeier v utorok na záver štátnej návštevy tejto ostrovnej republiky. Predtým navštívil prijímacie a ubytovacie centrum pre utečencov v obci Kofinou.

Centrum môže pojať až 450 utečencov, ale v súčasnosti sa rozširuje. "Po návšteve tohto prijímacieho centra môžeme povedať, že miestne úrady robia naozaj všetko pre to, aby tu ľudia mohli dôstojne zotrvať," povedal Steinmeier.

Cyperský minister vnútra Konstantinos Ioannou povedal, že v krajine momentálne nachádza útočisko zhruba 55.000 ľudí. Nemecko vlani prostredníctvom dobrovoľného európskeho mechanizmu solidarity prijalo z Cypru približne 1000 migrantov.

Steinmeier je vôbec prvým nemeckým prezidentom, ktorý uskutočnil štátnu návštevu Cypru. V druhý deň svojej cesty navštívil aj pilotnú školu v hlavnom meste Nikózia, kde sa nedávno začala vyučovať nemčina ako cudzí jazyk.

Migranti prichádzajúci na Cyprus sú väčšinou zo Sýrie a na Stredozemné more sa vydávajú z Libanonu, ktorý je od cyperského pobrežia vzdialený menej ako 200 kilometrov.

Cyprus je "frontálnou krajinou" na migračnej trase cez východné Stredozemie, kde žiadatelia o azyl tvoria viac ako päť percent z 915.000 obyvateľov vládou kontrolovaných častí ostrova.

Od gréckeho prevratu a tureckej vojenskej intervencie v roku 1974 je ostrov rozdelený na grécko-cyperský juh a menší turecko-cyperský sever. Severocyperskú tureckú republiku ako plnohodnotný štát uznáva iba Turecko. Nárazníkovú zónu medzi oboma stranami monitorujú mierové sily OSN.