Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Steinmeier začal dvojdňovú návštevu Poľska

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/Marko Erd

Očakáva sa, že popri dvojstranných otázkach budú predmetom rokovaní zmeny na politickej mape Európy a problematika transatlantických vzťahov.

Varšava 5. júna (TASR) - Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier s manželkou Elke začal v utorok vo Varšave dvojdňovú oficiálnu návštevu Poľska.

Krátko po privítaní hostiteľom, prezidentom Andrzejom Dudom s manželkou, hovorili prezidenti oboch krajín "medzi štyrmi očami". Po plenárnom rokovaní oboch delegácií je naplánovaná spoločná tlačová konferencia oboch štátnikov.

Očakáva sa, že popri dvojstranných otázkach budú predmetom rokovaní zmeny na politickej mape Európy a problematika transatlantických vzťahov.

Informovali o tom tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.

Hostia z Berlína položili v utorok veniec k pamätníku obetí Varšavského povstania.

V rámci Steinmeierovej návštevy obaja prezidenti vystúpili s prejavmi na konferencii Poľsko a Nemecko v Európe, ktorú pripravili organizátori pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska.

Hosť z Berlína zdôraznil pri tejto príležitosti, že predpokladmi pre príslušnosť k Európe sú demokracia a právny štát. Suverénnu Európu môžeme podľa jeho názoru mať iba, ak sa všetci budú riadiť spoločnými hodnotami. V rámci nich si každý národ formuje svoju demokraciu a právny štát sám, avšak tam, kde sú tieto hodnoty otázne, tam sa to týka všetkých ostatných, vyplynulo zo Steinmeierových slov, o ktorých s predstihom informovala tlačová agentúra DPA.

"Máme mnoho čo stratiť," vyhlásil Steinmeier a dodal, že ak sa zomknutie Únie poruší, nebude to prínosom pri presadzovaní (postojov) pre nikoho.

V stredu by sa Steinmeier mal stretnúť s predstaviteľmi mimovládnych organizácií, zástupcami nemeckej menšiny v Poľsku a navštíviť Múzeum histórie poľských židov.

Prezidenti Poľska a Nemecka hovorili o budúcnosti EÚ i plynovode Nord Stream 2



Poľsko a Nemecko si chcú na budúci rok spoločne pripomenúť 80. výročie vypuknutia druhej svetovej vojny. Za túto iniciatívu nemeckého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera je podľa jeho vlastných slov na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii vo Varšave vďačný i najvyšší poľský predstaviteľ Andrzej Duda.

Obaja štátnici by chceli ešte spresniť, v ktorej poľskej destinácii sa uskutočnia spomienkové podujatia zdôrazňujúce význam tejto tragickej udalosti.

Ako je známe, druhá svetová vojna sa začala prepadnutím Poľska nacistickým Nemeckom 1. septembra 1939.

Popri budúcnosti Európskej únie, ktorú poľský prezident nevidí v duchu ideí o dvojrýchlostnej Európe, alebo budovania inštitucionalizovaného silného jadra Únie, hovorili obaja štátnici aj o kontroverzne vnímanej výstavbe plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka. Tento projekt podľa názoru Varšavy ohrozuje bezpečnosť celého regiónu. Hosť z Berlína v tejto súvislosti hovoril o tom, že nemecká spolková vláda plynovod nebuduje, avšak vie o politických súvislostiach okolo neho a uvedomuje si adekvátnu zodpovednosť. Usiluje sa o to, aby v rozpore s obavami tento plynovod neznamenal nahradenie tranzitu ruského plynu cez ukrajinské územie, dodal.

Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a PAP, ako aj spravodajská televízia TVN24.

Obaja štátnici netajili znepokojenie nad prítomnosťou politických zoskupení s antieurópskym programom v niektorých krajinách. Poľský prezident zdôraznil, že by privítal návrat ku koreňom Únie a princípu jednoty celku na základe rovnoprávnosti. Nemecký prezident pripomenul, že v súčasnosti je viac ako kedykoľvek v minulosti potrebná vzájomná dôvera a pocit zomknutia, avšak nie hlasy typu My proti ním alebo My proti Bruselu. Európsku úniu označil Steinmeier za doteraz najpresvedčivejšiu odpoveď na históriu nášho svetadielu, ktorú charakterizovali konflikty a vojny.