Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident v Chemnitzi opakovane odsúdil xenofóbne akcie

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najvyšší nemecký predstaviteľ priznal, že sa ho dianie v meste z ostatných týždňov dotklo, a zdôraznil, že vážne trestné činy sa musia potrestať bez ohľadu na to, kto ich spáchal.

Chemnitz 1. novembra (TASR) - Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vo štvrtok počas prvej návštevy saského mesta Chemnitz v najvyššej ústavnej funkcii opakovane odsúdil tamojšie xenofóbne motivované udalosti z augusta tohto roka.

Najvyšší nemecký predstaviteľ priznal, že sa ho dianie v meste z ostatných týždňov dotklo, a zdôraznil, že vážne trestné činy sa musia potrestať bez ohľadu na to, kto ich spáchal. "Jedno je však jasné: štát, a iba štát, je zodpovedný za bezpečnosť a trestné stíhanie," podčiarkol podľa tlačovej agentúry DPA prezident Steinmeier.

Podľa jeho slov došlo k prekročeniu hranice, keď sa zjatrená atmosféra v meste zneužila na podnecovanie nenávisti voči cudzincom, na prezentáciu protiústavných symbolov a pouličné násilnosti.

Pred viac ako deviatimi týždňami došlo v spomínanom saskom meste k smrteľnému útoku nožom na 35-ročného nemeckého občana, z ktorého sú podozriví žiadatelia o azyl. Po tejto udalosti sa v meste aktivovali xenofóbne orientované sily, ktoré vyvolali nielen protestné akcie, ale aj rôzne incidenty.

Ešte predpoludním navštívil Steinmeier spoločne s gymnazistami z mesta Zwickau výstavu Rasizmus - objav ľudských rás v jednom z drážďanských múzeí, pričom absolvoval so stredoškolákmi aj diskusiu o rasizme, informoval Stredonemecký rozhlas (MDR).

Diskusia figurovala i v popoludňajšom programe spolkového prezidenta počas návštevy Chemnitzu, kde sa po prijatí primátorkou Barbarou Ludwigovou, stretnutiach s predstaviteľmi gastronómie a obchodu stretol s občanmi, aby s nimi absolvoval výmenu názorov o kritických otázkach, úlohách a problémoch, ktoré ich sužujú.