Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Nemecký spolkový kriminálny úrad odkúpil tzv. panamské dokumenty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za obrovské množstvo údajov s informáciami o pochybných obchodných transakciách so schránkovými firmami zaplatil BKA podľa informácií nemenovaných vládnych zdrojov istému "zdroju" päť miliónov eur.

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 4. júla (TASR) - Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) odkúpil vlani zverejnené tzv. panamské dokumenty. Za obrovské množstvo údajov s informáciami o pochybných obchodných transakciách so schránkovými firmami zaplatil BKA podľa informácií nemenovaných vládnych zdrojov istému "zdroju" päť miliónov eur.

Správu priniesla dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na informáciu z Frankfurtu nad Mohanom, kde o predmetnom nákupe informovali BKA, hesenské krajinské ministerstvo financií a nemecká generálna prokuratúra bez uvedenia nákladov a akýchkoľvek podrobností.

Údaje preskúmali a vyhodnotili spoločne s hesenskou finančnou správou, aby tak mohli vyvodiť z nich trestnoprávne dôsledky. BKA pripravuje elektronické vyhodnotenie miliónov údajov, ktorých preskúmanie potrvá zrejme niekoľko mesiacov.

V kauzách trestnoprávneho charakteru, ktoré majú zahraničné súvislosti, BKA a príslušné orgány finančnej správy spolupracujú so zainteresovanými úradmi.

Ako je známe, odhalenie dokumentov dostalo vlani pod tlak množstvo politikov, podnikateľov a prominentných osobností v rôznych krajinách planéty.

Aj keď je nákup bankových údajov, či kompaktných diskov s daňovými údajmi vnímaný kontroverzne, nemecký Spolkový ústavný súd už v minulosti rozhodol, že štát môže využiť údaje o daňových podvodníkoch, aj keď sa takéto informácie získali nezákonným spôsobom.

Nemecké spolkové ministerstvo financií nákup dokumentov privítalo s tým, že sa tak môže začať vyšetrovanie prípadov krátenia daní príslušnými orgánmi.