Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd: Prepustenie vojakov z ozbrojených síl bolo zákonné

Foto: Ilustračné foto

Námietky troch mladíkov vo veku 19 rokov a ich 21-ročného kolegu súd zamietol konštatujúc, že ich ďalšie pôsobenie v radoch Bundeswehru by viedlo k ohrozeniu vojenského poriadku.

Sigmaringen 19. júla (TASR) - Prepustenie štyroch vojakov Bundeswehru z nemeckých ozbrojených síl pre účasť na ponižujúcich prijímacích rituáloch v kasárňach elitných jednotiek v Pullendorfe bolo zákonné. Rozhodol o tom už dnes s predstihom správny súd v Sigmaringene v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, kde sa verdikt v kauze očakával pôvodne až vo štvrtok.

Informovala o tom agentúra DPA.

Námietky troch mladíkov vo veku 19 rokov a ich 21-ročného kolegu súd zamietol konštatujúc, že ich ďalšie pôsobenie v radoch Bundeswehru by viedlo k ohrozeniu vojenského poriadku. Sudca pripomenul význam zachovania práva veliteľov potrestať podobnú nedisciplinovanosť a prepustenia ako dôležitého varovného signálu pre potenciálnych napodobniteľov takéhoto konania.

Dva videozáznamy incidentov z októbra 2016 a januára 2017, ktoré podľa prepustených vojakov zachytávajú nácvik rukojemníckej drámy, dnes premietli aj v súdnej sieni. Sudca po ich pozretí uviedol, že skôr ako nácvik akejsi situácie mu pripomínajú mučenie zajatcov uväznených v Iraku.

V otázke rituálov vinníci argumentovali tým, že obete s nimi vopred súhlasili. Sudca to však odmietol slovami, že to nezohráva pri posúdení pochybení žiadnu úlohu.