Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd v Nemecku zamietol požiadavku Bundesbanky

Nemecká Bundesbanka. Foto: bundesbank

Žiadosť o predbežný súdny príkaz je samostatná, nie je súčasťou širšieho súdneho sporu, ktorý spochybňuje zákonnosť programu QE a ktorý nemecký súd v auguste posunul najvyššiemu súdu Európskej únie.

Karlsruhe 18. októbra (TASR) - Najvyšší súd v Nemecku zamietol požiadavku, aby zastavil účasť nemeckej centrálnej banky Bundesbank na programe kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky (ECB). Ale rozhodnutie v súdnom spore, ktorý sa týka nákupu dlhopisov, odložil.

Ústavný súd (ÚS) v Karlsruhe rozhodol, že je "neprípustné" žiadať o predbežné súdne opatrenie v prípade kvantitatívneho uvoľňovania (QE).

Žiadosť o predbežný súdny príkaz je samostatná, nie je súčasťou širšieho súdneho sporu, ktorý spochybňuje zákonnosť programu QE a ktorý nemecký súd v auguste posunul najvyššiemu súdu Európskej únie. Nemeckí žalobcovia tvrdia, že ECB porušuje zákaz priameho financovania vlád prostredníctvom nákupu dlhopisov.

Nemecké súdy nemôžu priamo zastaviť program stimulov ECB, ale môžu zabrániť účasti nemeckej Bundesbank, ktorá vlastní približne štvrtinu základného imania ECB.