Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecký ústavný súd zamietol odvolanie exčlenky neonacistickej NSU

Na archívnej snímke z 20. júla 2016 Beate Zschäpeová, obvinená zo spoluúčasti na zločinoch neonacistickej skupiny Národnosocialistické podsvetie (NSU) (NSU), sedí v súdnej sieni najvyššieho krajinského súdu - Spolkového súdneho dvora (BGH) v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Zschäpeovú odsúdil v júli 2018 mníchovský súd za spolupáchateľstvo na týchto zločinoch a tiež za členstvo v teroristickej organizácií na doživotie.

Karlsruhe 24. októbra (TASR) - Nemecký spolkový ústavný súd zamietol v pondelok odvolanie bývalej členky neonacistickej skupiny Národnosocialistické podsvetie (NSU) Beate Zschäpeovej voči verdiktu, ktorým bola odsúdená na doživotie za účasť na desiatich vraždách. Informujú o tom agentúry DPA a AP.

Zschäpeovej sa nepodarilo preukázať, že na súde došlo k porušeniu jej základných práv. Vo svojom poslednom odvolaní pritom tvrdila, že nemecký najvyšší súd – Spolkový súdny dvor (BGH) – neoprávnene, bez vypočutia, zamietol jej predošlé odvolanie.

BGH ešte v auguste 2021 rozhodol, že dnes 47-ročná Zschäpeová bola súdom v Mníchove právoplatne odsúdená na doživotie, a zamietol tak jej odvolanie.

NSU tvorili Zschäpeová so svojimi priateľmi Uwem Mundlosom a Uwem Böhnhardtom, ktorí terorizovali Nemecko takmer 14 rokov. V rokoch 2000–07 zavraždili Mundlos a Böhnhardt osem majiteľov malých firiem tureckého a jedného majiteľa gréckeho pôvodu, ako aj jednu policajtku. V roku 2011 spáchali samovraždu, aby sa vyhli zatknutiu. Zschäpeová následne podpálila byt, v ktorom všetci žili, a sama sa prihlásila na polícii.

Skupine NSU sa tiež pripisujú dva bombové útoky v prisťahovaleckých štvrtiach nemeckých miest, pri ktorých utrpelo zranenia 23 ľudí, ako aj 15 lúpeží.

Zschäpeovú odsúdil v júli 2018 mníchovský súd za spolupáchateľstvo na týchto zločinoch a tiež za členstvo v teroristickej organizácií na doživotie. K takémuto verdiktu dospel po viac ako piatich rokoch a vyše 400 pojednávacích dňoch, a to aj napriek tomu, že nič nenasvedčovalo tomu, že by sa Zschäpeová nachádzala na niektorom mieste činu.

BGH vo svojom neskoršom verdikte uviedol, že Zschäpeová sa podieľala na plánovaní zločinov a dokonca v skupine zastávala "zásadnú funkciu" pri vytyčovaní jej cieľov.