Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký veľvyslanec v Turecku navštívi väznených krajanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Diplomat navštívil žurnalistu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom už v júni.

Istanbul 22. augusta (TASR) - V Turecku zadržiavaného spravodajcu nemeckého periodika Die Welt Deniza Yücela navštívi v utorok vo väzenskom zariadení Silivri západne od Istanbulu opäť veľvyslanec Nemecka v Turecku Martin Erdmann.

Diplomat navštívil žurnalistu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom už v júni.

Na stredu je naplánované podľa informácií nemeckého rezortu zahraničných vecí Erdmannovo vôbec prvé stretnutie s nemeckým aktivistom za rešpektovanie ľudských práv Peterom Steudtnerom, väzneným takisto v Silivri.

Na Yücela uvalili vyšetrovaciu väzbu v Turecku 27. februára, údajne pre podozrenie z propagácie terorizmu a podnecovania ľudu.

Steudtnera zadržali po seminári v Istanbule v spoločnosti jeho deviatich kolegov 5. júla, na osem z desiatich zadržaných uvalili následne vyšetrovaciu väzbu, údajne pre podozrenie z podpory terorizmu.

Od pokusu o štátny prevrat v Turecku, zmareného vlani v júli, zadržali v krajine podľa oficiálnych údajov nemeckého rezortu zahraničných vecí 22 občanov spolkovej republiky. Deväť z nich je stále vo väzbe, všetci čelia podozreniu z politicky motivovaných trestných činov.