Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký vicekancelár: Politika vlády USA je v rozpore so záujmami EÚ

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký sociálny demokrat varoval aj pred vypovedaním parížskej dohody o ochrane ovzdušia.


Berlín 29. mája (TASR) - Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, ktorý sa dnes zúčastnil na okrúhlom stole o problematike utečencov a migrácie vo svojom rezorte, sa následne veľmi jasne formulovanými slovami prihlásil do diskusie o politike súčasnej americkej administratívy. Povedal, že ide o "výpadok USA ako dôležitej krajiny".

Gabriel konštatoval, že nejde iba o nevydarený summit krajín G7, ale "žiaľ o signál zmeny pomeru síl vo svete". "Západ sa práve trochu zmenšuje," dodal. Minister zdôraznil, že "krátkozraká politika americkej vlády je v rozpore so záujmami Európskej únie".

"Výzvy okolo migrácie sa odklonom novej vlády USA od konsenzu západnej politiky iba zväčšia," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí a dodal, že migrácia má tri zásadné faktory - klimatickú zmenu, vojny a politické, ako aj náboženské prenasledovanie. Tieto problémy sa iba zväčšia v dôsledku nového amerického izolacionizmu, vyplynulo z Gabrielových slov.

Nemecký sociálny demokrat varoval aj pred vypovedaním parížskej dohody o ochrane ovzdušia.

Trumpova administratíva by chcela vypovedať túto dohodu, zbrojiť v krízových regiónoch a neumožniť vstup občanom z istých náboženských kruhov. "Ak sa Európania tomu dnes rozhodne nepostavia, tak sa migračné prúdy do Európy ďalej zväčšia. Každý, kto sa nepostaví tejto americkej politike zoči-voči, ponesie za to spoluvinu," apeloval Gabriel podľa internetového vydania spravodajského týždenníka Der Spiegel.

Nemecký vicekancelár sa vo viacerých pasážach vyhlásenia, ktoré rezort diplomacie v Berlíne rozoslal tamojším médiám, dištancuje od novej politiky USA. Podľa jeho názoru ten, "kto urýchľuje klimatickú zmenu menšou ochranou životného prostredia, kto predáva viac zbraní v krízových oblastiach a náboženské konflikty nechce riešiť politicky, ten ohrozuje mier v Európe".