Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel začal návštevu Iránu

Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

V osobe Sigmara Gabriela pricestoval do Iránu prvý člen nemeckej spolkovej vlády po 13 rokoch.

Teherán 19. júla (TASR) - Nemecký spolkový vicekancelár, minister hospodárstva Sigmar Gabriel pricestoval dnes do Teheránu ako prvý špičkový politik zo západných krajín po dosiahnutí dohody o kontroverzne vnímanom iránskom jadrovom programe. Sprevádza ho hospodárska delegácia. Nemecké firmy dúfajú v súvislosti s očakávaným zrušením sankcií voči Iránu miliardové obchody.

Nemeckého ministra, ktorý sa stretne s viacerými členmi vlády hostiteľskej krajiny, prijme v pondelok aj iránsky prezident Hasan Rúhání.

Sigmar Gabriel sa ešte pred odletom do Iránu nechal počuť, že dohoda z Viedne vytvorila bázu pre normalizáciu hospodárskych vzťahov s Iránom. Predpokladom je realizácia krokov uvedených v dohode, dodal.

Nemecký predstaviteľ sa chcel však v Teheráne ponúknuť aj ako prípadný sprostredkovateľ v iránsko-izraelskom konflikte, pričom by chcel dosiahnuť, aby vláda v Teheráne uznala právo židovského štátu na existenciu.

V osobe Sigmara Gabriela pricestoval do Iránu prvý člen nemeckej spolkovej vlády po 13 rokoch. Naposledy tak učinil niekdajší spolkový minister financií Hans Eichel v roku 2002, o rok neskôr sa začal spor o iránsky jadrový program a tým aj doba ľadová v bilaterálnych nemecko-iránskych vzťahoch, píše tlačová agentúra DPA.