Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Aj Nemci majú slovo roka 2016, je to postpravdový

Ilustračné foto.- Foto: TASR/AP

Ide o prídavné meno "postfaktisch", teda postpravdový. Výraz podľa analytikov popisuje novú politickú realitu, v ktorej prevažujú emócie nad faktami.

Berlín 9. decembra (TASR) - Nemeckým slovom roka 2016 sa stalo prídavné meno "postfaktisch", teda postpravdový. Výraz podľa analytikov popisuje novú politickú realitu, v ktorej prevažujú emócie nad faktami.

"Hovorí sa, že momentálne žijeme v postpravdových časoch. To znamená, že ľudí už nezaujímajú fakty, nasledujú len svoje pocity," povedala pred časom nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Anglický ekvivalent tohto termínu, a síce prídavné meno post-truth, sa stalo minulý mesiac tiež anglickým slovom roka 2016, ktoré vybrala britská spoločnosť Oxford Dictionaries.

Nemecké slovo alebo slovné spojenie roka, charakterizujúce významnú udalosť alebo dôležitý aspekt daného kalendárneho roka, vyberá už od roku 1972 Spoločnosť pre nemecký jazyk (GfdS) so sídlom vo Wiesbadene. Výraz postfaktich v tomto roku porazil slová ako brexit či Trumpov efekt, ale napríklad aj spojenia ako sociálne roboty či strašidelní klauni.

Merkelová členov svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nedávno varovala pred hrozbou, ktorú pre stranu predstavujú populisti a ako z pravicových, tak aj z ľavicových subjektov v rámci politického spektra. Nemecko podľa nej čakajú v budúcom roku vôbec najťažšie parlamentné voľby za ostatných vyše 25 rokov.