Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Németh: Maďarsko má morálnu povinnosť zapojiť sa do boja proti IS

Zsolt Németh. Foto: TASR/MTI

Németh pripomenul, že parlament by mal schváliť predložený návrh na účasť Maďarska v koalícii, podľa ktorého by do 31. decembra 2017 Budapešť vyslala na sever Iraku 150 vojakov.

Budapešť 13. apríla (TASR) - Barbarský terorizmus Islamského štátu (IS) sa dotýka aj Maďarska a jeho spojencov, preto má Maďarsko morálnu povinnosť prispieť do boja západnej koalície proti IS. Vyhlásil to dnes v Budapešti po neverejnej schôdzke parlamentných výborov pre zahraničné záležitosti a národnú bezpečnosť predseda zahraničného výboru za Fidesz Zsolt Németh.

Podľa agentúry MTI cieľom spoločného zasadnutia parlamentných výborov bolo diskutovať o možnostiach zapojenia sa Maďarska do boja medzinárodného spoločenstva proti IS.

Németh pripomenul, že parlament by mal schváliť predložený návrh na účasť Maďarska v koalícii, podľa ktorého by do 31. decembra 2017 Budapešť vyslala na sever Iraku 150 vojakov. Dodal, že vyvražďovanie kresťanov sa citlivo dotýka maďarskej vlády, podľa ktorej "genocídu kresťanov" nemožno tolerovať.

Okrem toho Maďarsko viažu s Irakom aj veľmi dôležité hospodárske vzťahy, uviedol Németh, podľa ktorého maďarská ropná spoločnosť MOL výraznú časť svojich rozvojových zdrojov míňa práve v tejto krajine.

Návrh parlamentu na vyslanie vojenskej misie predložil minister obrany Csaba Hende 23. marca. Jednotka by mala základňu vo výcvikovom centre v irackom meste Arbíl.

Hende v zdôvodnení návrhu okrem iného uviedol, že o príspevok vo forme ochrany a zabezpečenia výcvikového centra v irackom Kurdistane požiadali Maďarsko ako spojeneckú krajinu Spojené štáty. Ako poznamenal, Maďarsko rokuje s USA aj o iných možných úlohách maďarských vojakov, ktoré súvisia s výcvikom.

Na schválenie návrhu bude potrebná dvojtretinová väčšina prítomných poslancov maďarského parlamentu.