Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Neofašisti v Ríme sa búria proti novému centru pre migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie prejavy netolerancie v Taliansku odsúdil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Rím 17. júla (TASR) - Krajne pravicoví aktivisti a obyvatelia jednej z okrajových častí Ríma sa dnes dostali do potýčok s políciou po tom, ako postavili zátarasu pri bývalej škole, ktorú chcú štátne orgány využiť ako prijímacie stredisko pre žiadateľov o azyl.

Príslušníci neofašistickej organizácie CasaPound Italia sa podľa správy agentúry DPA pripojili k nespokojným občanom z osady Casale San Nicola ležiacej severozápadne od centra hlavného mesta, ktorí pred budúcim imigračným centrom táboria už od 7. mája.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Polícia informovala, že demonštranti zasahujúcich príslušníkov ohadzovali kameňmi, pričom pri zrážkach utrpelo zranenia 14 policajtov. Hovorkyňa demonštrantov Francesca Sanchiettiová v rozhovore pre agentúru ANSA informovala o ďalších zranených, z ktorých troch podľa nej museli hospitalizovať. Policajtov pritom obvinila z útoku na "ženy so zodvihnutými rukami". Polícia v súvislosti s nepokojmi hlásila zadržanie dvoch ľudí.

Cieľom blokády bolo zastaviť autobus, ktorý do bývalej školy privážal prvých 19 z približne sto migrantov. Policajti vyzbrojení obuškami zasiahli po niekoľkohodinovom čakaní, pričom vysoký predstaviteľ talianskeho ministerstva vnútra Franco Gabrielli, ktorý odsúhlasil otvorenie nového strediska, nespokojencom odkázal, že nemôžu očakávať nijaké ústupky. Demonštranti pri potýčkach napádali policajtov i migrantov a okrem kameňov ich ohadzovali aj fľašami a plastovými stoličkami.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Podobné protesty sa uskutočnili v priebehu tohto týždňa v mestečku Quinto di Treviso severne od Benátok, kde miestni obyvatelia odnášali a podpaľovali nábytok z bytov určených pre približne sto migrantov. Neofašistická organizácia Forza Nuova usporiadala na podporu obyvateľov okupačný protest.

Najnovšie prejavy netolerancie v Taliansku odsúdil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý Talianom pripomenul, že ich krajina v súčasnosti poskytuje útočisko "len" 93.700 utečencom, zatiaľ čo v Nemecku a vo Francúzsku je ich po 200.000.