Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Neonacisti si pripomínali Hessovo úmrtie, polícia bola v pohotovosti

Neonacisti si prichádzajú pripomenúť 30. výročie samovraždy niekdajšieho Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa v Berlíne Foto: TASR/AP

Rudolf Hess, ktorý bol ostatným väzňom v zariadení Berlín-Spandau spáchal 17. augusta 1987 samovraždu vo veku 93 rokov.

Berlín 19. augusta (TASR) - Ľavicovým aktivistom sa dnes darí doteraz zmariť v Berlíne plány neonacistov, ktorí chceli ulicami štvrte Spandau pochodovať až do lokality, v ktorej stála kedysi väznica - miesto samovraždy niekdajšieho Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa spred 30 rokov.

Pochod pravicových radikálov totiž asi tisícka protidemonštrantov zablokovala a prinútila pravicových extrémistov k zmene trasy.

S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala regionálna rozhlasová a televízna stanica RBB.

Pochod asi 800 neonacistov sa napokon skončil pri železničnej stanici Spandau, kde sa jeho účastníci v poludňajších hodinách i začali schádzať, a to mítingom.

Na znak mieru a tolerancie sa v starom meste štvrte Spandau ozvali kostolné zvony.

Policajtom sa podľa ich informácií podarilo zabrániť väčším zrážkam medzi členmi oboch táborov, aj keď došlo k ojedinelým incidentom i zadržaniam.

Ohláseným a napokon povoleným pochodom si ultrapravičiari chceli pripomenúť samovraždu niekdajšieho Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa v medzičasom zbúranom väzenskom zariadení Berlín-Spandau zo 17. augusta 1987, keď mal tamojší ostatný väzeň 93 rokov.