Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nepále havarovalo lietadlo, nikto neprežil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Stroj smeroval z mesta Pokhara, ležiaceho 200 kilometrov západne o metropoly Káthmandu, do mesta Jomsom, keď stratil kontakt s riadiacou vežou.

Káthmandu 24. februára (TASR) - Všetkých 23 osôb na palube zahynulo dnes pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v horskej oblasti stredného Nepálu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.

V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov a traja členovia posádky. S výnimkou dvoch Kuvajťanov boli všetci cestujúci občanmi Nepálu. Dve obete sú mladšie než 18 rokov.

Stroj smeroval z mesta Pokhara, ležiaceho 200 kilometrov západne o metropoly Káthmandu, do mesta Jomsom, keď stratil kontakt s riadiacou vežou. Vrak lietadla a telá obetí sa našli v oblasti hory Soli Ghoptebhir v stredonepálskom okrese Myagdi.


Po lietadle pátrali niekoľko hodín vrtuľníky, pre nepriaznivé poveternostné podmienky však museli svoju operáciu načas prerušiť. Príčina havárie nebola bezprostredne známa.

Cieľové mesto Jomsom je turistickým a horolezeckým východiskom do Himalájí. Tara Air je dcérskou spoločnosťou nepálskych aerolínií Yeti Airlines a špecializuje sa na lety menšími strojmi do odľahlých oblastí Nepálu.

V uplynulých rokoch došlo v Nepále už k dvom podobným nehodám. V máji 2012 si havária lietadla na rovnakej linke vyžiadala 15 životov. O rok neskôr sa v tej istej oblasti zrútilo iné lietadlo, pričom zahynulo 21 ľudí.