Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nepál opäť postihlo silné zemetrasenie, zahynuli najmenej štyria ľudia

Zemetrasenie v Nepále, archívne foto Foto: TASR/AP

Dnešné zemetrasenie, ktoré sa vyskytlo neďaleko základného tábora na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach, bolo namerané v hĺbke 18,5 kilometra.

Káthmandu 12. mája (TASR) - Silné zemetrasenie dnes postihlo Nepál, potvrdené sú najmenej štyri obete na životoch. Ľudia v metropole Káthmandu vybiehali s krikom a v panike z budov do ulíc - len niekoľko týždňov po obrovskom zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré zabilo najmenej 8150 ľudí, ďalších 17.800 zranilo a zničilo státisíce domov. V Nepále je ich takmer pol milióna úplne nepoužiteľných. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters, DPA a AP.

Americký geologický úrad USGS oznámil, že dnešné zemetrasenie malo magnitúdu 7,4 a epicentrum sa nachádzalo 68 kilometrov západne od mesta Namče Bazar, v blízkosti najvyššej hory sveta Mount Everest a hranice s Tibetom. Otrasy pocítili dokonca aj obyvatelia indického hlavného mesta Naí Dillí a bangladéšskej metropoly Dháka. Obyvatelia indického mesta Siliguri, neďaleko hranice s Nepálom, uviedli, že z jednej či dvoch budov odpadli kusy betónu.

Otrasy sa vyskytli 83 kilometrov východne od Káthmandu o 9.05 h SELČ.

Ľudia v nepálskom Káthmandu, ešte vystrašení po zemetrasení z 25. apríla, vybiehali z domov na otvorené priestranstvá. Rodičia pevne držali svoje deti a stovky ľudí sa horúčkovito pokúšali dovolať príbuzným na mobilné telefóny. Obchodníci zatvorili predajne a ulice boli preplnené ľuďmi utekajúcimi za svojimi rodinami, aby si preverili, či sú v poriadku.

India, kde dnes tiež pocítili otrasy, hlásila dvoch mŕtvych: v štáte Bihár, ktorý susedí s Nepálom, a v štáte Uttarpradéš, napísala agentúra Reuters.

"Bežím rovno domov," povedal muž po dvadsiatke, ktorý sa pokúšal telefonicky spojiť s rodinou v severnej časti Káthmandu.

"Zdá sa, že tentoraz bude Nepál úplne zničený," kričal jeden obyvateľ, pričom ďalší si na otvorených priestranstvách stavali stany, ktoré len nedávno zložili.



Epicentrum dnešného zemetrasenia sa nachádzalo v blízkosti základného tábora na najvyššej hore sveta Mount Everest, ktorý je evakuovaný už od minulomesačnej lavíny vyvolanej zemetrasením. Lavína vtedy usmrtila 18 horolezcov. Tohoročnú sezónu na Mount Evereste horolezci po tragickej udalosti odvolali.

Po hlavných otrasoch sa dnes v priebehu nasledujúcich minút vyskytli ďalšie magnitúdou od 5,6 do 6,3. Ľudia sa snažili zhromaždiť zásoby potravín, mobilné telefóny prestali fungovať.

Dočasne zatvorili aj medzinárodné letisko v Káthmandu a v premávke v uliciach metropoly vznikli zápchy.

"Zdalo sa, že otrasy pokračujú a pokračujú. Človek mal pocit, ako by bol na člne na rozbúrenom mori," vyhlásila Rose Foleyová, predstaviteľka UNICEF v Káthmandu.

Humanitárne agentúry sa dnes snažia získať správy aj z oblastí mimo metropoly. "Myslíme na deti po celej krajine, veď už trpia. Toto ich ohrozuje ešte viac," dodala Foleyová.

Dán Rasmus Baastrup z organizácie Lekári bez hraníc pre dánsku televíziu TV2 povedal: "Rýchlo som kráčal. Nemohol som utekať, lebo zem sa tak triasla, že sa nedalo bežať." Lekár dodal, že celý personál organizácie je v poriadku.

Nórsky Červený kríž, ktorý po aprílovom zemetrasení pomáha ľuďom v nemocnici v meste Čautárá, na Twitteri napísal, že "je mnoho zranených, niekoľko mŕtvych".