Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Nepále obnovili pátranie v trekkingovej dedine; našli 53 tiel

Archívna snímka. Horolezci, horskí vodcovia a šerpovia stoja pri zbytkoch stanov, lezeckej výbavy, oblečenia a ďalších vecí v základnom tábore pod Mount Everestom, ktorý v sobotu 25. apríla 2015 zasiahla ničivá lavína ľadu a kamenia 28. apríla 2015. Pod lavínou zomrelo 18 horolezcov a stovky ďalších bolo zranených. Foto: TASR/AP Photo

Uviedla to v dnešnom vyhlásení armáda.

Káthmandu 8. júna (TASR) - Nepálski vojaci a policajti našli telá 53 turistov a dedinčanov pochovaných v lavínach vyvolaných ničivým aprílovým zemetrasením. Lopatami a motykami aj dnes pátrali v snehu a skalách po ďalších obetiach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pátracie a záchranné operácie pozastavili v dedine Langtang, 60 kilometrov severne od nepálskej metropoly Káthmandu, minulý mesiac, keď nové lavíny pochovali približne 128 už nájdených tiel a ohrozovali záchranárov.

Vojaci z armádneho útvaru pre zasahovanie pri katastrofách obnovili pátranie, keď nebezpečenstvo lavín pominulo, a cez víkend objavili 53 tiel vrátane troch zahraničných turistov. Uviedla to v dnešnom vyhlásení armáda.

"Stále nie je jasné, či všetkých týchto 53 tiel je nových, alebo takisto patrili k už skôr nájdeným pozostatkom, ktoré potom zmietla lavína," dodal pre agentúru Reuters hovorca armády.

Najvyššie postavený úradník okresu Rasuva, kam dedina Langtang patrí, vyhlásil, že veľké počty vojakov, policajtov i dedinčanov hľadajú ešte vyše desiatku turistov a Nepálčanov nezvestných od zemetrasenia z 25. apríla s magnitúdou 7,8.

Rasuva, na hranici s Tibetom, je jednou z oblastí najhoršie zasiahnutých aprílovým zemetrasením i ďalším z 12. mája, ktoré si v Nepále spolu vyžiadali 8773 ľudských životov. Išlo o najhoršiu zaznamenanú prírodnú pohromu v Nepále.