Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Nepále pomáha 81 poľských záchranárov, tento týždeň sa vrátia domov

Nepálčania sa stále zotavujú z následkov zemetrasenie, ktoré zasiahlo ich krajinu. Na snímke život v oblasti Kathmandu pár dní po nešťastí. Foto: TASR/AP

Pri zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré zasiahlo Nepál 25. apríla, zomrelo najmenej 7276 ľudí.

Varšava 4. mája (TASR) - Na záchrannej misii v zemetrasením zničenom Nepále pôsobí momentálne 81 poľských záchranárov, medzi ktorými sú dvaja lekári a deväť zdravotníkov. Poliaci pomáhali nepálskej armáde vyslobodzovať preživších, ale túto stredu či štvrtok sa už vrátia domov, informovala dnes poľská tlačová agentúra PAP.



Takmer 20 ton humanitárnej pomoci z Poľska vrátane stanov, prikrývok, spacích vriec, jedla, liekov a sanitárnych potrieb by malo doraziť do nepálskej metropoly Káthmandu dnes večer alebo v utorok ráno.

Pri zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré zasiahlo Nepál 25. apríla, zomrelo najmenej 7276 ľudí. Nepálske úrady sa však obávajú, že počet mŕtvych prekročí 10.000, čím by sa toto zemetrasenie stalo najhoršou prírodnou katastrofou v dejinách krajiny.



Nepálska vláda vyzvala dnes zahraničné záchranárske tímy, aby odišli zo zemetrasením postihnutej metropoly Káthmandu. Uviedla, že najrozsiahlejšie záchranárske práce v Káthmandu a okolitých oblastiach boli ukončené a zvyšné operácie zvládnu dokončiť aj miestni záchranári.