Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Horolezci Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli v Nepále

Vedúci expedície Dhaulagiri 2014 Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli po páde lavíny. Foto: Expedition.sk

Po pátracej akcii to potvrdili nepálske úrady.

Káthmandu 15. októbra (TASR) - Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov Jána Matláka a Vladimíra Švancára, ako aj troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po páde lavíny v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA.

Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horozelcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. V osudný večer 14.októbra 2014 boli práve títo dvaja vo svojich stanoch, ktoré lavína zasypala. Ostatní ôsmi členovia expedície boli v spoločenskom stane, ktorý lavína zrejme nezasiahla plnou silou a podarilo sa helikoptérami ich dopraviť do mesta Pokhara.

Osem členov expedície sa podarilo zachrániť

Podľa webu Expedition.sk nie je celkom jasné, či lavína z Dhaulagiri v utorok dopadla priamo na základný tábor alebo v jeho blízkosti.

Na snímke príslušníci nepálskej armády pripravujú zachránených turistov na transport v Thoron La pass pod masívom Dhaulágirí 15. októbra 2014.
Foto: TASR/AP
"Vieme o tomto prípade. Sme v kontakte s naším honorárnym konzulom, ktorý je priamo v Nepále a poskytuje starostlivosť ôsmim zachráneným," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Tých z hory odviezla do bezpečia helikoptéra. Všetci sú v poriadku.

Expedícia Dhaulagiri2014

Výstupová trasa expedície na Dhaulagiri
Foto: dhaulagiri2014
Desať členov skialpinisticko-horolezeckej výpravy sa vybralo na expedíciu Dhaulagiri 2014. Na pokus o výstup a zlyžovanie siedmej najvyššej hory sveta si vybrali september a október 2014. Na webovej stránke expedície zverejňovali aktuality, posledná je z 13. októbra, teda pondelka. "Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme v BC na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri," uviedli vtedy členovia expedície.

O predchádzajúcej expedícii slovenských horolezcov na Anna Purnu sa dočítate TU.

Členovia expedície presne popísali, čo majú na hore v pláne. "Začína v Beni a údolím rieky Myagdi Khola sa za štyri dni dostaneme do BC. Cesta bude pozvoľna stúpať, čím si zabezpečíme pomalú aklimatizáciu. Druhou možnosťou je využiť severnú časť treku a za dva dni vystúpať z údolia rieky Kali Gandaki cez Dhampus a French pass (5360 m) do výšky 4740 m, kde leží základný tábor. Tento variant je náročnejší na adaptáciu na výšku, ale je rýchly. Po príchode do BC sa rozbehne kolotoč vynášok spojených s aklimatizačnými túrami. Celkovo by sme mali postaviť tri až štyri výškové tábory. Po zhruba 30 až 35 dňoch pobytu pod “Bielou horou” by sme sa pokúsili o výstup a následné zlyžovanie. V prípade priaznivého počasia, zdravia a celkovej pohody by sme sa zo základného tábora presunuli údolím Kali Gandaki pod severnú stenu Annapurny a pokúsili sa o výstup alpským štýlom aj s pokusom o jej zlyžovanie".



Galéria fotografií základného tábora expedície





Prudké zhoršenie počasia v Nepále sa pripisuje cyklónu Hudhud prichádzajúcemu od Bengálskeho zálivu, ktorý v nedeľu dosiahol juhovýchodné pobrežie Indie.

Mont Everest v pozadí
Foto: http://dhaulagiri2014.expedition.sk/