Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nepál si uctil horolezcov, ktorí zahynuli v lavíne na Evereste

ARCHÍVNA SNÍMKA: Horolezci, horskí vodcovia a šerpovia stoja pri zbytkoch stanov, lezeckej výbavy, oblečenia a ďalších vecí v základnom tábore pod Mount Everestom, ktorý v sobotu 25. apríla 2015 zasiahla ničivá lavína ľadu a kamenia 28. apríla 2015 Foto: TASR/AP Photo

Po dvoch tragédiách nasledujúcich dva roky po sebe Nepál zrušil všetky expedície na Mount Evereste.

Káthmandu 29. mája (TASR) - Nepál si dnes, v Medzinárodný deň Everestu, minútou ticha uctil horolezcov, ktorí zahynuli pri nedávnom zemetrasení a lavíne.

Každý rok si svet 29. mája pripomína, že v tento deň v roku 1953 Novozélanďan sir Edmund Hillary a jeho nepálsky šerpa Tenzing ako prví dosiahli vrchol najvyššej hory na svete Mount Everest v Himalájach.

Predstavitelia ministerstva cestovného ruchu a turistického odvetvia sa zhromaždili v sídle Nepálskej komisie pre turizmus, kde smútili nad stratou 18 ľudí v základnom tábore na Mount Evereste, ktorý 25. apríla zmietla lavína vyvolaná ničivým zemetrasením s magnitúdou 7,8.

Lavína zabíjala aj 18. apríla 2014 na ľadopáde Khumbu na Mount Evereste, kde zahynulo 16 nepálskych šerpov, čiže sprievodcov.

Po dvoch tragédiách nasledujúcich dva roky po sebe Nepál zrušil všetky expedície na Mount Evereste.

"Boli to pre nás dva zlé roky po sebe," uviedol pre tlačovú agentúru DPA Džiban Ghimire zo Združenia prevádzkovateľov expedícií.

"Trasy boli výrazne poškodené, takže možno nebudeme môcť podnikať expedície ani v jesennej sezóne. Navyše, ľudia sú po zemetraseniach poriadne vykoľajení, lebo mnohí sa musia vyrovnávať so stratami blízkych," dodal Džiban Ghimire.

Pri ničivom zemetrasení z 25. apríla tohto roka zahynulo v Nepále viac ako 8600 ľudí.