Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Himalájach stále pátrajú po nezvestných turistoch

Nepál, Himaláje Foto: TASR/AP

Po snehovej víchrici bolo takmer 30 ľudí bolo vyhlásených za mŕtvych a nezvestných sú celé desiatky.

Káthmandu 18. októbra (TASR) - Celkový počet turistov nezvestných po prudkej snehovej víchrici v horách západného Nepálu je zatiaľ ešte neznámy, oznámili dnes zodpovedné nepálske úrady s tým, že pátranie sa dnes obnovilo.

Takmer 30 ľudí bolo vyhlásených za mŕtvych a nezvestných sú celé desiatky, citovala agentúra DPA najvyššieho predstaviteľa okresu Dolpa.

"Zatiaľ sme nedostali informácie od cestovných agentúr, že by ich klienti boli nezvestní práve v okrese Dolpa," povedal okresný šéf. "S množstvom turistov, ktorí sa vybrali do hôr v Hornej Dolpe, sa však nedokážeme skontaktovať. Turistický chodníček do okresu Mustang vedie z Dolpy, takže mnohí z tých, čo boli zachránení v Mustangu, museli prejsť tadeto," spresnil predstavený okresu Dolpa.

Snehová víchrica, ktorá sa v utorok prehnala okresmi Manang a Mustang v horách severného Nepálu, bola dôsledkom cyklónu Hudhud v susednej Indii.

Administratívny šéf okresu Dolpa ďalej uviedol, že vláda sa pri pátraní po turistoch chystá použiť aj vrtuľníky, ktoré by sa zo vzduchu mali vydať po stopách zmiznutých osôb.