Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo veku 78 rokov zomrel bývalý nepálsky premiér Sušil Koirála

Na archívnej snímke z 13. júna 2014 nepálsky premiér Sušil Koirála víta novinárov vo svojej rezidenci v Káthmandu Foto: TASR/AP

Koirála bol v poradí 37. nepálskym premiérom a v minulosti tiež predsedom najsilnejšej strany s názvom Nepálsky kongres. Funkciu predsedu vlády zastával od februára 2014 do októbra 2015.

Káthmandu 9. februára (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel dnes ráno bývalý nepálsky premiér Sušil Koirála, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri vytváraní novej ústavy Nepálu. Informovala o tom expremiérova strana, podľa ktorej úmrtiu predchádzal zápal pľúc.

Koirála bol v poradí 37. nepálskym premiérom a v minulosti tiež predsedom najsilnejšej strany s názvom Nepálsky kongres. Funkciu predsedu vlády zastával od februára 2014 do októbra 2015, uviedla agentúra DPA.

Zosnulému politikovi sa pripisujú zásluhy za presadenie novej nepálskej ústavy. Jej schváleniu predchádzali dlhodobé spory medzi hlavnými politickými stranami nasledujúce po 10-ročnej občianskej vojne s maoistami a tiež zrušení monarchie.

Nová nepálska ústava, na základe ktorej sa Nepál rozdelil na sedem federálnych štátov, platí od vlaňajšieho septembra. Nahradila tak predošlú dočasnú ústavu, ktorou sa Nepál riadil od skončenia ozbrojeného konfliktu a zrušenia kráľovstva v roku 2006.

Koirála zasvätil svoj život boju za demokraciu v Nepále, približuje agentúra AP. Patril tiež k popredným aktivistom na protestoch, ktoré v roku 2006 vyústili k zvrhnutiu monarchie a premeny Nepálu na republiku.

Sušil Koirála žil v nepálskej metropole Káthmandu spolu so svojimi príbuznými. Nikdy sa neoženil. Počas nepálskej monarchie strávil dlhé roky v politickom exile v susednej Indii.