Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Nepál uznal transsexuálom v občianskych preukazoch tretie pohlavie

Thajská PC Air od decembra 2011 zamestnáva na domácich linkách štyri stevardky - transsexuálky. Foto: TASR/AP

Aktivisti tvrdia, že členovia transsexuálnej komunity sa sťažovali na diskrimináciu, najmä pri prijímaní do zamestnania alebo na vysoké školy.

Káthmandu 24. mája (TASR) - Aktivisti za práva homosexuálov a transsexuálov v Nepále privítali rozhodnutie vlády, ktorým uznala existenciu tretieho pohlavia. To sa v občianskych preukazoch bude uvádzať ako "iné".

Doteraz v Nepále uznávali len pohlavie mužské alebo ženské.

"Najvyšší súd prijal uznesenie, ktorým požiadal o vydanie občianskych preukazov s tretím pohlavím už od roku 2007, čo sa podarilo konečne zaviesť až teraz," uviedol podľa agentúry DPA poslanec Sunil Babu Pant, ktorý je prvým zákonodarcom otvorene sa hlásiacim k homosexualite.

"Naša komunita pocítila, že jej identitu konečne uznal aj štát. Moji priatelia sa mi ozývajú s tým, že sú na to hrdí," konštatoval Pant, ktorý je aj predsedom organizácie Blue Diamond Society (BDS), obhajujúcej práva homosexuálov.

Aktivisti tvrdia, že členovia transsexuálnej komunity sa sťažovali na diskrimináciu, najmä pri prijímaní do zamestnania alebo na vysoké školy, pretože ich pohlavie zaznamenané v občianskych preukazoch nekorešpondovalo s ich zovňajškom.