Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vo väčšine Nepálu začal platiť 15-dňový lockdown

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nákazu už zaznamenali aj v základnom tábore pod Mount Everestom, kde sa zhromažďujú stovky horolezcov s cieľom zdolať najvyššiu horu sveta.

Káthmandu 29. marca (TASR) – Na väčšine územia Nepálu začal vo štvrtok platiť 15-dňový lockdown, ktorý tamojšie úrady zaviedli pre narastajúcich počet prípadov nákazy novým koronavírusom. Zatvorené sú podniky či trhy a obmedzená je aj cestná premávka, informuje agentúra AP.

Lockdown zaviedli vo väčšine veľkých miest a obcí v krajine. V hlavnom meste Káthmandu a okolitých oblastiach zriadili kontrolné stanovištia pre chodcov či vodičov. Viacero vozidiel v priebehu dňa zastavili pre porušenie lockdownu.

Otvorené zostali len obchody ponúkajúce tovar každodennej spotreby. Z Káthmandu odišli v uplynulých dňoch desaťtisíce ľudí, aby sa lockdownu vyhli, uvádza AP.

Výluka nepostihla medzinárodné ani vnútroštátne lety, tie premávali podľa plánu. Nepálska vláda však pre cudzincov uzavrela pozemné hranice. Výnimka platí pre občanov susednej Indie, ktorí do Nepálu môžu prichádzať, ak sa preukážu negatívnym výsledkom testu na koronavírus a dokladom o rezervácii hotela, v ktorom strávia desaťdňovú karanténu.

Za porušenie obmedzení pohybu či nenosenie rúška na tvár hrozí previnilcom pokuta do výšky 500 nepálskych rupií (3,5 eura) ale aj jednomesačné väzenie, prípadne oba postihy súčasne, uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

V zhruba 29-miliónovom Nepále od začiatku pandémie zaevidovali 312.699 prípadov nákazy a 3211 úmrtí. Momentálne je infikovaných 30.209 ľudí. Nákazu už zaznamenali aj v základnom tábore pod Mount Everestom, kde sa zhromažďujú stovky horolezcov s cieľom zdolať najvyššiu horu sveta. Povolenie vystúpiť na ňu získalo v tejto sezóne 408 horolezcov.