Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepál: WFP musí vymeniť zhnitú ryžu dodanú v rámci humanitárnej pomoci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia zničených dedín v Nepále sa opakovane sťažovali na neznesiteľný zápach, ktorého pôvodcom boli hnilobné procesy v ryži.

Káthmandu 1. júla (TASR) - Pracovníci svetového potravinového programu (WFP) čelia problémom s odstraňovaním zhnitej ryže zo zemetrasením postihnutých nepálskych dedín vzhľadom na nepriaznivé počasie. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne stanovisko organizácie.

Obyvatelia zničených dedín v Nepále sa opakovane sťažovali na neznesiteľný zápach, ktorého pôvodcom boli hnilobné procesy v ryži. Tú miestnym obyvateľom dodal v rámci humanitárnej pomoci práve WFP, za čo čelil kritike zo strany nepálskej vlády.

"Pokúšali sme sa odstrániť vrecia (s ryžou), no vzhľadom na zlé počasie nemohli naše vrtuľníky pristáť," uviedla hovorkyňa WFP Iolanda Jaquemetová. Dodala, že problémy spôsobovali aj miesta, kde došlo dávnejšie k zosuvom pôdy.

Podľa Jaquemetovej už WFP vyslal z dediny Barpak do Lapraku nákladné autá s novými zásobami ryže, ktoré majú nahradiť 120 vriec s nepoužiteľnou potravinou.

Pri dvoch zemetraseniach v Nepále z 25. apríla a 12. mája tohto roka zahynulo najmenej 8830 osôb a vyše 22.000 ďalších utrpelo zranenia. Desaťtisíce Nepálčanov stratili strechu nad hlavou a boli nútení uchýliť sa do dočasných prístreškov.

Vláda v Káthmandu odhadla náklady na obnovu chodu krajiny v prepočte na približne 5,9 miliardy eur.